Πολιτική

Αναδιατάσσεται ο πολιτικός χάρτης – «Σβήνουν» τα μικρά κόμματα


Διαλυτικές τάσεις στο Ποτάμι, σε κρίση το ΚΙΝ.ΑΛ. Τι συμβαίνει με τους ΑΝ.ΕΛ και την Ένωση Κεντρώων

Η Συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη και λειτουργεί διαλυτικά για τα μικρά κόμματα, τα οποία βρίσκονται εγκλωβισμένα σ’ ένα κυκεώνα διαρροών και φυγής στελεχών.

 Το Ποτάμι, μετά τις αποχωρήσεις Αμυρά και Ψαριανού βρίσκεται χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μετρούν πληγές, η Ένωση Κεντρώων έχει ξεμείνει με πέντε βουλευτές, ενώ το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης, έχοντας να αντιμετωπίσει τον οριστικό διαχωρισμό με την Δημοκρατική Αριστερά αλλά και την αμφισβήτηση Γιώργου Παπανδρέου στην επιλογή της ηγεσίας (Φώφη Γεννηματά) να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στέρεψε το Ποτάμι

Το Ποτάμι δεν συγκροτεί πλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα, μ ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία και τη δράση του, εντός και εκτός Βουλής. Οι αποχωρήσεις των Αμυρά και Ψαριανού που τάσσονται ανοιχτά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποτέλεσε το τελευταίο «πλήγμα» για το κόμμα που έχει πλέον τρεις βουλευτές κα

Οι δύο, πλέον, ανεξάρτητοι βουλευτές φέρονται να βρίσκονται κοντά σε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Τις τελευταίες ώρες, πάντως, αναπτύχθηκαν σενάρια που θέλουν το Ποτάμι να έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον προσφάτως διαγραφθέντα από το ΚΙΝ.ΑΛ Θανάση Θεοχαρόπουλο. Ακόμα και στην περίπτωση, βεβαίως, που ο Θεοχαρόπουλος ενταχθεί στο Ποτάμι, το τελευταίο δεν συγκεντρώνει τους απαιτούμενους πέντε βουλευτές για να συγκροτήσει ΚΟ.

ΚΙΝ.ΑΛ σε κρίση

Η Συμφωνία των Πρεσπών έβλαψε σημαντικά τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής. Ο Γιώργος Παπανδρέου που εκφράζει το ΚΗΔΙΣΟ και τους λεγόμενους Παπανδρεϊκούς βουλευτές, πήγε κόντρα στην επιλογή Γεννηματά, δημιουργώντας αποσυσπειρωτικές δυνάμεις εντός του ΚΙΝ.ΑΛ. Την ίδια στιγμή ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η ΔΗΜΑΡ που επίσης «αντιτάχθηκαν» στην γραμμή για καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσών, τέθηκαν εκτός του κομματικού σχηματισμού του ΚΙΝ.ΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση και προχωρά στη σύγκληση έκτακτου πολιτικού συνεδρίου στα τέλη Μαρτίου.

Θέτοντας ως βασικό στόχο την αποφυγή ισχυρών διαφοροποιήσεων, όπως έγινε στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κ.Γεννηματά θα προωθήσει την εκλογή συλλογικών ενιαίων οργάνων, μέσω των οποίων θα λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις. Παράλληλα, θα επιδιώξει τη δημιουργία ενός ενιαίου «σχήματος» χωρίς ποσοστώσεις, το οποίο θα μπορεί να ελεγχθεί πολύ πιο εύκολα, σε σχέση με το σημερινό σχήμα.

Στο όριο η Ένωση Κεντρώων, μετρούν πληγές οι ΑΝ.ΕΛ

Στο όριο των πέντε βουλευτών βρίσκεται η Ένωση Κεντρώων που τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Βασίλης Λεβέντης έχει ως «αγκάθι» στα πλευρά του τον βουλευτή Γιάννη Σαρίδη, ο οποίος έδωσε «ψήφο» στον κυβερνητικό προϋπολογισμό, ενώ έχει δηλώσει τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Από την άλλη πλευρά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μετά το «αιματηρό» γι’ αυτούς κυβερνητικό διαζύγιο, καθώς απώλεσαν τους Βασίλη Κόκκαλη και Ελενα Κουντουρά, επιχειρούν να σταθούν στα πόδια τους. Η μεταγραφή του ανεξάρτητου (προερχόμενου από την Ένωση Κεντρώων) Αριστείδη Φωκά, έδωσε προσωρινή ανάσα, ωστόσο υπάρχει πάντα ανοιχτό το ζήτημα του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα