Υγεία

Ανακαλύφθηκε τρόπος αναστρέψιμης ανδρικής στείρωσης, χωρίς παρενέργειες


Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, οι πόροι λιγοστεύουν, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου των γεννήσεων για τους άνδρες, εκτός από τα προφυλακτικά ή τη βαζεκτομή. Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες "παίζουν ρουλέτα" με παρενέργειες από ορμονικά αντισυλληπτικά ή ενδομήτριες αντισυλληπτικές συσκευές, παρόλο που οι άνδρες είναι γόνιμοι συνεχώς, ενώ οι γυναίκες μόνο για περίπου μία εβδομάδα το μήνα.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ελπίδα για περισσότερη ισότητα των φύλων στον τομέα της αντιδύλληψης στο μέλλον. Ερευνητές στο Baylor College of Medicine δημοσίευσαν μια μελέτη στο Science, που δείχνει προκαταρκτική επιτυχία με έναν μη ορμονικό και αναστρέψιμο έλεγχο των γεννήσεων σε αρσενικά ποντίκια.

Οι άνδρες και τα αρσενικά ποντίκια που έχουν μεταλλάξεις σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται STK33 είναι στείροι. Οι ερευνητές συνέθεσαν πολλές διαφορετικές ενώσεις, οι οποίες θα δέσμευαν την STK33 και θα την ανέστειλαν. Από τις πολλές που δοκίμασαν, μία που ονομάζεται CDD-2807 ήταν η πιο αποτελεσματική.

Στη συνέχεια, έκαναν ένεση σε αρσενικά ποντίκια με διαφορετικές δόσεις CDD-2807 για τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια τα στέγασαν με θηλυκά ποντίκια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με CDD-2807 είχαν χαμηλότερη γονιμότητα, από τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει θεραπεία και τα ποντίκια που είχαν λάβει υψηλότερες δόσεις ήταν λιγότερο γόνιμα.

Μόλις τα ποντίκια σταμάτησαν να λαμβάνουν CDD-2807, ανέκτησαν τη γονιμότητά τους. Επιπλέον, τα ποντίκια δεν φάνηκαν να υποφέρουν από ανεπιθύμητες παρενέργειες.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι τα ποντίκια δεν έδειξαν σημάδια τοξικότητας από τη θεραπεία με CDD-2807, ότι η ένωση δεν συσσωρεύτηκε στον εγκέφαλο και ότι η θεραπεία δεν άλλαξε το μέγεθος των όρχεων, παρόμοια με τα ποντίκια με τη μετάλλαξη Stk33 και τους άνδρες με τη μετάλλαξη STK33», σχολίασε η Δρ Κόρτνι Σάτον, μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Baylor και από τους συγγραφείς της μελέτης.

Στο εξής, οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη διερεύνηση της δυνατότητας του CDD-2807 ως αντισυλληπτικού, καθώς και άλλων ουσιών που μπορεί να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα