Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και αλλαγή σκηνικού σημειώνονται στις αγορές, καθώς η ένταση στην Ουκρανία βαίνει προς αποκλιμάκωση και επικρατεί πλέον η εντύπωση ότι η πολεμική σύρραξη θα αποφευχθεί.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη -ΗΠΑ ανακάμπτουν (DAX +1,90%, Dow Jones +1,30%), η τιμή του φυσικού αερίου βυθίζεται 14,5% χαμηλότερα στα 69 ευρώ, οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν (οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν), καθώς στο χρήμα κινείται πάλι προς τοποθετήσεις ρίσκου που υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις.
Αξιόλογα κέρδη και στο ΧΑ, όπου ο ΓΔ έκλεισε +1,17% και ο τραπεζικός +1,95%, ενώ ενδοσυνεδριακά “έγραψε” +2,91%.
“Λήξη συναγερμού” στα χρηματιστήρια, όπου η άκρατη κινδυνολογία για επικείμενη ρωσική εισβολή και “ανάφλεξη” στην Ουκρανία δημιούργησε πρώτης τάξεως ευκαιρίες για επιθετικά funds και “ρισκαδόρους” traders που κυνηγούν βραχυχρόνια κέρδη.
Εντονη μεταβλητότητα και μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, που αποτέλεσαν ασφαλές καταφύγιο κεφαλαίων όσο η ουκρανική κρίση “φούντωνε”. Οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετους ανεβαίνουν κατά 3,8 μονάδες βάσης, ενώ του ελληνικού υποχωρεί κατά 1,5 μ.β. στο 2,693%, έχοντας υπερβεί νωρίτερα το 2,72%.
Γρήγορα κέρδη
Πριν ανοίξουν σήμερα οι αγορές, το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό, καθώς το “θερμόμετρο” της ουκρανικής κρίσης “χτυπούσε κόκκινο”, με δυτικές κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες και διεθνή ΜΜΕ να επιμένουν ότι η Ρωσία θα χτυπήσει μέσα στο επόμενο 48ωρο..
Οι χαμηλές αποτιμήσεις που διαμορφώθηκαν με τη μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών αξιοποιήθηκαν από επιθετικούς traders και από ισχυρά επιθετικά funds για αγορές σε τιμές που θα θεωρούνται "στρέβλωση" σε λίγες μέρες, όταν η κρίση θα έχει εκτονωθεί.
Χθες χάθηκε κεφαλαιοποίηση 1,3 τρισ. δολ. στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς κεφάλαια αποσύρονταν από μετοχές για να "παρκαριστούν" σε ασφαλέστερα καταφύγια και οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις προκαλούσαν καταβύθιση των τιμών.
Τώρα οι επενδυτές επιστρέφουν και οι κερδοσκόποι αρχίζουν να κατοχυρώνουν βραχυχρόνια κέρδη, που μπορεί να φρενάρουν την εν εξελίξει ανάκαμψη.
Η εικόνα είναι ενθαρρυντική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, αλλά οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει. Οπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώβσεις, η κρίση θα “υποτροπιάσει” και θα πλήξει πάλι τις αγορές με μικρότερη ένταση.
Στο ΧΑ επιβαρυντικός παράγων μπορεί να αποδειχθούν τα στοιχεία για τα δημόσια έσοδα και τον πληθωρισμό, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ 25ετίας(!) φθάνοντας τον Ιανουάριο στο 6,2%.
Μετοχές και δείκτες
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια εκφράζουν αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες, επισημαίνοντας ότι η σημερινή ανοδική αντίδραση βελτίωσε τις τεχνικές ενδείξεις, ακυρώνοντας την καθοδική διάσπαση κρίσιμων στηρίξεων.
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 961.85 μονάδες, με άνοδο 1,17%, έχοντας σημειώνει ενδοσυνεδριακό υψηλό +1,56% στις 965,55.
Κατά 1,33% ενισχύθηκε ο FTASE25, κλεινοντας στις 2,354,49 μονάδες, ενώ ο δείκτης των mid caps κέρδισε 1,10%.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +2,91% και έκλεισε με άνοδο 1,95% στις736,91 μονάδες. Πρώτη η Εθνική με +3,3%. Ακολούθησαν Τρ. Ελλάδος +2,5%, Alpha +1,7%, Eurobank +1,5%, Πειραιώς +1,2%, Attica +1,1%.
Με θετικό πρόσημο 18 από τα 21 εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTΑSE25. Τις υψηλότερες επιδόσεις σημείωσαν: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,3%, Aegean +2,1%, ΟΠΑΠ +1,9%, ΔΕΗ +1,7%, Μυτιληναίος +1,4%, Quest και Lamda +1,2%
Στο κόκκινο ΕΥΔΑΠ -1,2%, Motor Oil και Τιτάν -0,1%.
Στα mid caps Epsilon +4,3%, Reds/Καμπάς +3%, Profile και Πλαίσιο +2,8%, ΕΧΑΕ +2,5%, Ολυμπιακή Τεχνική +2%. Στον αντίποδα Ευρωπαϊκή Πίστη -1,8%, Κρι-Κρι -1%, Intracom -0,6%.
Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις αξιόλογα κέρδη με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι Βιοκαρπέτ και Κορδέλου +8,2%, ΑΝΕΚ +8%, Ευρωσύμβουλοι +5,3%, ΣΙΔΜΑ+4,9%, Frigoglass +4,8%.