Οικονομία

Ανάλυση Εθνικής: Πλήττονται αλλά βρίσκουν λύσεις οι βιομηχανικές ΜμΕ


Παρά την έξαρση της πανδημίας ο Δείκτης Επιχειρηματικής Εμπιστοσύνης ανακάμπτει, προσεγγίζοντας τα ιστορικά υψηλά. Ταυτόχρονα όμως μειώνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν ανάπτυξη. Αυτή την αντιφατική εξέλιξη επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα, σε ανάλυση που καταλήγει σε θετικά συμπεράσματα για την προσαρμοστικότητα και την αντοχή των ελληνικών βιομηχανικών ΜμΕ.

Στην έρευνα που διενήργησαν οι αναλυτές της Εθνικής, διαπιστώνεται ότι εν μέσω αρνητικής συγκυρίας που συνιστά «τέλεια καταιγίδα», οι μικροσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις αποδεικνύονται «αρκετά πολυμήχανες, ευέλικτες και ανθεκτικές», επιτυγχάνοντας σε μεγάλο βαθμό να ανταπεξέρχονται στις προκλήσεις.

Ομως οι περισσότερες πλήττονται σοβαρά από την διαταραχή στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω κορωνοϊού και από τη μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας. Στην ανάλυση της Εθνικής επισημαίνεται ότι

  • Περίπου 6 στις 10 βιομηχανικές ΜμΕ (το 60%) έχει αντιμετωπίσει ελλείψεις στην παράγωγή ή αυξημένα κόστη
  • Πάνω από 8 στις 10 (το 82%) έχουν αυξημένο ενεργειακού κόστους, το οποίο οι 2 στις 3  επιλέγουν να το μετακυλήσουν στους πελάτες τους.

 Για να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα οι περισσότερες βιομηχανικές ΜμΕ υποκατέστησαν τους προμηθευτές πρώτων υλών  και αντιμετώπισαν την αβεβαιότητα στις τιμές ενέργειας, αναζητώντας νέο πάροχο ή με τη σύναψη προθεσμιακών συμβολαίων.

Περίπου 1 στις 4 εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία και αξιοποίησε την αυξημένη ζήτηση λόγω υποκατάστασης εισαγωγών. Στον αντίποδα, πάνω από 4 στις 10 (το 41%) υπέστησαν πλήγματα από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και από το κόστος ενέργειας, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να ακυρώσουν παραγγελίες, να μειώσουν παραγωγή ή/και να αναβάλουνεπενδυτικά σχέδια.
Στην ανάλυση της Εθνικής επισημαίνεται ως ελπιδοφόρο στοιχεό το γεγονός ότι παρά την πίεση που ασκεί η διεθνής συγκυρία, η χρηματοοικονομική κατάσταση του τομέα παραμένει ισχυρή, με το 89% των βιομηχανικών ΜμΕ να δηλώνει πως έχει επαρκή ρευστότητα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα