Οικονομία

Ανάπτυξη έως 5% το 2022 «βλέπει» το ΙΟΒΕ


Στο 1,5% - 2% ο πληθωρισμός το 2022 – Πώς θα κινηθεί η αγορά εργασίας

Ανάπτυξη έως 5% «βλέπει» το ΙΟΒΕ στη νέα τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας ανοδικά την προηγούμενη εκτίμηση που είχε ως «αφετηρία» το 4% και ως «ταβάνι» του 4,5%.Σ’ ό,τι αφορά στο 2021, το ΙΟΒΕ ανεβάζει ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης, που τον προσδιορίζει στο 9% με 9,5%.

Η ελληνική οικονομία, όπως επισήμανε και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης, παρουσιάζει ισχυρή δυναμική. Είναι, όμως εκτεθειμένη σε κινδύνους και αβεβαιότητες, που πηγάζουν από την πορεία της πανδημίας αλλά και την έξαρση του πληθωρισμού.

Στο βασικό σενάριο για το 2022 που παρουσίασε ο ΙΟΒΕ, στο οποίο επίσης δεν αναμένονται γενικευμένα, ισχυρά μέτρα προστασίας, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, περυσινοί και φετινοί, θα αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό και αποτελεσματικά, ο διεθνής τουρισμός θα ενισχυθεί σημαντικά και ο πληθωρισμός θα είναι ελαφρώς υψηλότερος από ό,τι το 2021, προβλέπεται η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,5-5.0%.

Στο εναλλακτικό σενάριο για το 2022, στο οποίο αναμένεται επαναφορά ορισμένων ισχυρών περιοριστικών μέτρων, όχι όμως lockdown, τα οποία θα επενεργήσουν ανασχετικά στον τουρισμό, αλλά θα κάμψουν και τις αυξήσεις στην ενέργεια, ενώ η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι παρόμοια με το βασικό σενάριο, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 2,5-3,0%.

Για τον πληθωρισμό, ο οποίος «αναρριχήθηκε» στο 5,1% τον Δεκέμβριο, η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ είναι πως θα επιβραδυνθεί στο 1,5%-2% το 2022.

Για την αγορά εργασίας η εκτίμηση για το ποσοστό της ανεργίας το 2021 αναθεωρείται προς το καλύτερο, στην περιοχή του 14,9%. Σε ό,τι αφορά το 2022, στο βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 13,5%, ενώ στο εναλλακτικό σενάριο γύρω από το 14,0%.

Τα… SOS για το 2022

Για το ΙΟΒΕ, η εξέλιξη του πληθωρισμού θα έχει κεντρική οικονομική και πολιτική σημασία. Αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες είναι αναμενόμενες όταν οι οικονομίες ανακάμπτουν έντονα μετά από βαθιά ύφεση και η ζήτηση αυξάνεται. Μπορεί, όμως, να οδηγήσουν σε ισχυρή και επικίνδυνη ανοδική περιδίνηση τιμών και μισθών που θα υποσκάψει την πραγματική ανάπτυξη και να μειώσει τα πραγματικά εισοδήματα, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι πως η εξέλιξη της δημοσιονομικής πορείας στη χώρα έχει ασφαλώς μια κρίσιμη ευρωπαϊκή διάσταση για το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, σημείο αναφοράς αποτελεί η πανδημία που δεν έχει ακόμη κοπάσει και ενώ υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πως αυτό θα συμβεί προς την άνοιξη, το κόστος της είναι ακόμη βαρύ. Ταυτόχρονα, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, νέες κρίσεις, με υγειονομική, χρηματοοικονομική, γεωπολιτική ή άλλη πηγή δεν μπορεί να αποκλείονται.

Κομβικό ζήτημα για το ΙΟΒΕ, είναι η στροφή του παραγωγικού υποδείγματος στη χώρα, ειδικότερα με ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων. Σχετικά, υπάρχουν θετικά σημάδια, όπως το ενδιαφέρον ξένων επιχειρήσεων και επενδυτών για την ελληνική οικονομία, η ανθεκτικότητα που επέδειξε ο τουρισμός και η συνεχιζόμενη σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών από κρίσιμους τομείς της μεταποιητικής βιομηχανίας. Αντίρροπα όμως, σημειώνεται στην έκθεση, πιέζει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενισχύθηκαν, από πολλές απόψεις ακραία, ο ρυθμιστικός ρόλος και η σημασία των κρατικών παρεμβάσεων.
 

Συνοδευτικό υλικό - Η έκθεση του ΙΟΒΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα