Πολιτική

Αναζητώντας τον JFK


Η βία μεταξύ λευκών αστυνομικών και μαύρων είναι μεγάλο πρόβλημαπου οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο και γεννά πλέον ένα κομβικό ερώτημα. Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η αμερικανική κοινωνία; Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Ντάλας κάποιοι μιλούν για ακήρυχτο εμφύλιο ενώ άλλοι ζητούν την προεδρική παρέμβαση όπως άλλωστε είχε κανει την δεκαετία του ΄60 ο Κένεντυ εκτονώνοντας με τον τρόπο αυτό τα φαινόμενα ρατσισμού που είχαν ξεκινήσει απο το Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα και είχαν επεκταθεί σε όλες τις ΗΠΑ.

Οι διαδηλώσεις ενάντια στον αμερικανικό ρατσισμό και τις διακρίσεις αποτελούσαν μια παγκόσμια ιστορία στις δεκαετίες τού 1950 και του 1960. Το 1963, διαδηλωτές υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, μια πόλη με ενδημικές διακρίσεις. Οι άρχοντες της πόλης αντέδρασαν με το να πάρουν μια διαταγή δικαστηρίου εναντίον των πορειών διαμαρτυρίας. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν, ωστόσο, και διαδηλωτές συνελήφθησαν. Στην συνέχεια, στις αρχές Μαΐου, παιδιά οργάνωσαν μια ειρηνική πορεία και αντιμετώπισαν τις πυροσβεστικές μάνικες υψηλής πίεσης τού Αστυνομικού Επίτροπου Eugene "Bull" Connor, ο οποίος ισοπέδωνε διαδηλωτές πάνω σε κτήρια και τους έριχνε στο έδαφος. Εικόνες από ένα σκυλί τής αστυνομίας να επιτίθεται σε έναν νεαρό άνδρα στο έλεος ενός αστυνομικού σύντομα εμφανίστηκαν σε εφημερίδες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Καθώς η κρίση στο Μπέρμιγχαμ εξελισσόταν, όλοι περίμεναν απο τον  πρόεδρο των ΗΠΑ John F. Kennedy να παρέμβει. Αυτός έστειλε τον σύμβουλο για τα πολιτικά δικαιώματα, Burke Marshall, στο Μπέρμιγχαμ, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες τού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων, και επεξεργάστηκαν ένα σχέδιο συμβιβασμού για την κατάργηση των διακρίσεων στην πόλη και την απελευθέρωση των φυλακισμένων διαδηλωτών. Αλλά το Μπέρμιγχαμ είχε πάρει διεθνείς διαστάσεις.

Τον επόμενο μήνα, ο κυβερνήτης τής Αλαμπάμα, George Wallace, ο οποίος είχε υποσχεθεί «διακρίσεις για πάντα», αγνόησε μια δικαστική απόφαση και εμπόδισε δύο αφροαμερικανούς φοιτητές από το να εγγραφούν στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Αυτό πυροδότησε ένα νέο γύρο παγκόσμιων και εθνικών επικρίσεων. Σε ένα λόγο του , ο John F. Kennedy αποκάλεσε τα πολιτικά δικαιώματα ως κρίσιμο ηθικό ζήτημα. «Εμείς κηρύττουμε την ελευθερία σε όλο τον κόσμο», είπε. «Αλλά είμαστε εμείς που θα πούμε στον κόσμο και, πολύ πιο σημαντικό, σε κάθε έναν από εμάς ότι αυτή είναι η γη τής ελευθερίας εκτός από τους νέγρους;».

Τελικά, ο Κένεντι απάντησε στο δικό του ερώτημα με ένα νομοσχέδιο-ορόσημο για τα πολιτικά δικαιώματα, το οποίο έθεσε την βάση για την Πράξη Πολιτικών Δικαιωμάτων τού 1964.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις