Επιχειρήσεις

Η κόντρα για την ΑΝΕΚ - Τι προσφέρει ο Ηλιόπουλος, τι θέλει η Τρ. Πειραιώς


Σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί η μάχη για τον έλεγχο της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ, όπου ο εφοπλιστής της ακτοπλοϊας Μάριος Ηλιόπουλος ανοίγει πάλι κόντρα με την Τρ. Πειραιώς, προσπαθώντας να μπλοκάρει την εξαγορά-απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group.

Ενώ η διαδικασία εξαγοράς-απορρόφησης βρίσκεται στην τελική φάση - έχει δοθεί ακόμη και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού - εταιρείες του ομίλου Seajets του κ. Ηλιόπουλου που ανήκουν στην κόρη του Δέσποινα Ηλιοπούλου, κατέθεσαν πρόταση εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της κρητικής ακτοπλοϊκής εταιρείας (57,7%), καθώς και των δανείων της.

Προσφέρουν στους μεγαλομετόχους της ΑΝΕΚ περίπου 29 εκατ. ευρώ για το 57,7% των μετοχών (0,222 ευρώ ανά μετοχή) και επιπλέον 82 εκατ. ευρώ μετρητά για εξαγορά όλων των δανείων της ΑΝΕΚ - προφανώς με μεγάλο "κούρεμα". Η προσφορά συναρτάται επίσης με πρόσθετη χρηματοδότηση από την Τρ. Πειραιώς,

 Είναι μια κίνηση ανάλογη εκείνης με την MIG, όπου ο κ. Ηλιόπουλος έχασε τη μάχη, κέρδισε όμως δεκάδες εκατομμύρια από  τη μεγάλη άνοδο της τιμής της μετοχής.

 Τώρα το ανά μετοχή τίμημα που προσφέρει για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτους της ΑΝΕΚ είναι περίπου 21% χαμηλότερο από την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό (0,27 ευρώ). Είναι όμως υπερτετραπλάσιο (+345%) της κατώτατης τιμής που έχει καταγράψει η μετοχή το τελευταίο 12μηνο.

Για την Τρ. Πειραιώς που είναι ο βασικός δανειστής και ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΑΝΚ, σημασία δεν έχει το προσφερόμενο τίμημα, ούτε στόχος της είναι να εξασφαλίσει κάποια εκατομμύρια από την πώληση της εταιρείας. Το ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση ενός σχεδίου αναδιάταξης και συνολικής αξιοποίησης του βραχίονα που έχει δημιουργήσει στην ακτοπλοϊα.

Η ανακοίνωση για τους όρους εξαγοράς

Η ΑΝΕΚ επιβεβαίωσε αρχικά ότι υπάρχει πρόταση εξαγοράς από εταιρείες του ομίλου Ηλιόπουλου. Εν συνεχεία, σε δεύτερη ανακοίνωση της γνωστοποίησε τους όρους της πρότασης  εξαγοράς. Οπως αναφέρει, περιλαμβάνει τα εξής:

– Άμεση καταβολή ποσού 82.000.000 € για τη απόκτηση του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρείας με παροχή εξασφαλίσεων

– Εξαγορά του συνόλου των μετοχών των βασικών μετόχων έναντι της τιμής των € 0,222 ανά μετοχή.

– Εξασφάλιση δανεισμού από την Τράπεζα Πειραιώς

Η πρόταση τελεί υπό την προϋπόθεση διενέργειας ελέγχου Due Diligence της Εταιρείας.

Δεδομένου ότι η Εταιρεία έχει ήδη απευθυνθεί στους Μετόχους και Δανειστές της και αναμένει την απάντησή τους, θα προβεί, σύμφωνα με τον νόμο και αμελλητί, σε ανακοινώσεις προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού εφόσον προκύψουν εξελίξεις και συντρέξουν οι σχετικές εκ του νόμου προϋποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, η ΑΝΕΚ είχε δημοσιεύσει ακόμη μία ανακοίνωση, στην οποία έκανε γνωστή την πρόταση εξαγοράς από τον Μάριο Ηλιόπουλο (Seajets).

Το δημοσίευμα του  sofokleousin.gr

Σε σχετικό σημερινό δημοσίευμα για το θέμα ΑΝΕΚ-Ηλιόπουλου, το Sofokleousin.gr ανέφερε:

Μετά την προσπάθεια ματαίωσης του deal Τρ. Πειραιώς-MIG-Attica Group, που οδήγησε σε... οκταπλασισμό της τιμής της μετοχής της MIG και ανάγκασε την Τρ. Πειραιώς να πληρώσει πάνω από 120 εκατ. ευρώ για να διατηρήσει τον έλεγχο της θυγατρικής της, ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος "ξαναχτυπά": Χρησιμοποιεί τα εκατομμύρια που κέρδισε από την MIG  για να "μπει σφήνα" στην συμφωνημένη εξαγορά-απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group.

Επιδιώκει προφανώς να "ξαναστριμώξει" την Τρ. Πειραιώς, η οποία ως βασικός δανειστής και μεγαλύτερος μέτοχος της Attica Group και ΑΝΕΚ επιχειρεί μιά κίνηση συγχώνευσης-αναδιάρθρωσης των θυγατρικών της, που θα την απαλλάξει από κόκκινα δάνεια και προβληματικές συμμετοχές.

Ενώ η διαδικασία εξαγοράς-απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica Group βρίσκεται στην τελική φάση - έχει δοθεί ακόμη και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού - εταιρείες του ομίλου Seajets του κ. Ηλιόπουλου που ανήκουν στην κόρη του Δέσποινα Ηλιοπούλου, κατέθεσαν πρόταση εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της κρητικής ακτοπλοϊκής εταιρείας (57,7%), καθώς και των δανείων της.

 Η πρόταση απευθύνεται προς τους βασικούς μετόχους (οικογένεια Σ. Βαρδινογιάννη, Τρ. Πειραιώς) και προς τις πιστώτριες τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές της εταιρείας, που κατέχουν ομολογίες της.

Η ΑΝΕΚ ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο έχει ήδη απευθυνθεί στους μετόχους και στους δανειστές της Εταιρείας, προκειμένου "να λάβει ενημέρωση από αυτούς αναφορικά με την αξιολόγηση της συγκεκριμένης πρότασης". 

 Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ

Στην ανακοίνωση της η εισηγμένη ακτοπλοϊκή εταιρεία ανέφερε

Στις 16.06.2023 κοινοποιήθηκε στη Διοίκηση της Εταιρείας επιστολή τριών εταιρειών, "μελών της Seajets", απευθυντέα προς τις δανείστριες της Εταιρείας και προς τους μετόχους εκπροσωπούντες ποσοστό 57,70 % του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, με την οποία καταθέτουν πρόταση για την εξαγορά μετοχών και δανεισμού της ΑΝΕΚ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ήδη απευθυνθεί στους Μετόχους και στους Δανειστές της Εταιρείας, στους οποίους απευθύνεται η Επιστολή, προκειμένου να λάβει ενημέρωση από αυτούς αναφορικά με την αξιολόγηση της συγκεκριμένης πρότασης. 

Η εταιρεία θα προβεί αμελλητί σε ανακοινώσεις προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, εφόσον συντρέξουν οι σχετικές εκ του νόμου προϋποθέσεις. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα