Χρηστικά

Ανεβαίνει η τιμή του ρεύματος λόγω... καιρού – Στα €96,6/Mwh η χονδρική


Την ώρα που οι καταναλωτές δυσκολεύονται να αποφασίσουν αν τους συμφέρει το “μπλε” ή το “πράσινο” τιμολόγιο – δηλαδή η σταθερή ή η κυμαινόμενη τιμή ρεύματος, η χονδρική τιμή ανεβαίνει αλματωδώς, στέλνοντας προειδοποιητικά μηνύματα για το ρίσκο που εμπεριέχει η δεύτερη επιλογή.

Η χονδρική τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 96,6 ευρώ και οι ενδείξεις δείχνουν ότι μπορεί να κινηθεί υψηλότερα τις επόμενες μέρες. Αμφίβολο όμως αν η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και θα έχει διάρκεια. Θα εξαρτηθεί κυρίως από τον... καιρό και από τις εξελίξεις που επηρεάζουν την τροφοδοσία της βορειοκεντρικής Ευρώπης  με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

 Η παραγωγή από ΑΠΕ

Στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα τα φωτοβολταϊκά είχαν μεγάλη παραγωγή λόγω ηλιοφάνειας και στη  συνέχεια δούλεψαν στο φουλ οι ανεμογεννήτριες. Ετσι τα 2/3 της κατανάλωσης καλύφθηκαν από ΑΠΕ χαμηλού κόστους ηλεκτροπαραγωγής και η τιμή ρεύματος παρέμεινε χαμηλή στη χονδρεμπορική αγορά.

Από το Σάββατο που άλλαξαν οι καιρικές συνθήκες, το ενεργειακό μείγμα άλλαξε και οι ΑΠΕ κάλυψαν  κάτι λιγότερο από 44%. Παράλληλα αυξήθηκαν οι τιμές στη διεθνή αγορά και έγινε ακριβότερο το εισαγόμενο ρεύμα, που καλύπτει αυτές τις μέρες το 10,5% της κατανάλωσης.

Σήμερα-αύριο αναμένεται σταθεροποίηση – ίσως και μικρή πτώση, καθώς υποχωρεί κατά 6% η τιμή του φυσικού αερίου, ενώ πτωτικά κινείται και η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή.

 Οι προβλέψεις

Αβεβαιότητα υπάρχει για τη συνέχεια – κι αυτό πιέζει ανοδικά τις προθεσμιακές τιμές ρεύματος. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επέκταση του κύματος ψύχους στη βόρεια, βορεοδυτική και κεντρική Ευρώπη, που θα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης και άνοδος των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου.
  Ανάλογες συνθήκες θα διαμορφωθούν και στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, επηρεάζοντας τις τιμές στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα