Αγορές

Ανεβαίνει "πίστα" το χρηματιστήριο - Στα υψηλά 14 ετών


Κλίμα ευφορίας και υψηλών προσδοκιών δημιουργεί στο χρηματιστήριο η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των βασικών δεικτών, που κινούνται πλέον σε υψηλά 13 και 14 ετών, ενώ συνεχίζονται οι εισροές ξένων κεφαλαίων και οι τοποθετήσεις εγχώριου αποταμιευτικού χρήματος.

 Το αγοραστικό ενδιαφέρον ενισχύεται, καθώς οι υψηλές αποδόσεις λειτουργούν ως "κράχτης" για την προσέλκυση νέων επενδυτών και για ενίσχυση των θέσεων από χαρτοφυλάκια που έχουν ήδη ενεργό παρουσία στο ΧΑ.

Με εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών και υψηλό τζίρο 123,5 εκατ. ευρώ (συν 14,6 εκατ. ευρώ σε μεταβιβάσεις πακέτων) όλοι οι δείκτες κινήθηκαν σήμερα ανοδικά, καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση. "Λοκομοτίβα" της αγοράς οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό τους δείκτη να σημειώνει άνοδο 5,6% σε εβδομαδιαία βάση.

Η εικόνα στο ταμπλό ενισχύει την εκτίμηση ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται στα πρώτα βήματα μιας μεγάλης ανοδικής διαδρομής με μακρά χρονική διάρκεια, που θα υπερκαλύψει τις απώλειες όλης της 15ετίας από το ξεκίνημα της μεγάλης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης.

 Οι βασικοί καταλύτες

Το ρεκόρ που σημειώθηκε στις εγγραφές για τις μετοχές του Αεροδρομίου, όπου η ζήτηση ήταν 12πλάσια(!) της προσφοράς, ήταν η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” της αισιοδοξίας,, δημιουργώντας προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής πορείας του ΧΑ και ακόμη υψηλότερες αποδόσεις.
  Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος και προσδοκιών οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές των επιχειρήσεων σ' αυτό το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, που προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη και αποδοτικές επενδύσεις, με παράλληλη αύξηση της απασχόλησης, των εξαγωγών και της κερδοφορίας.
  Στο επίκεντρο της προσοχής ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι τράπεζες, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σ' αυτή τη διαδικασία μεγέθυνσης της οικονομίας, ανάπτυξης των επιχειρήσεων και υλοποίησης μεγάλων επενδυτικών projects, με συμμετοχή διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων

Μετοχές και δείκτες

  Νέα υψηλά κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της ΔΕΗ, της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν,  του ομίλου Σαράντη και εταιρειών μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ολοι οι δείκτες κινήθηκανανοδικά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, κερδίζοντας σταδιακά έδαφος. Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών Ψαλίδισαν τελεικά τις ημερήσιες αποδόσεις..

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από τις 1.382,58 μονάδες (+0,43%) μέχρι τις 1.392,27 σημειώνοντας υψηλό +1,14%. Εκλεισε στις 1.385,01 μονάδες με άνοδο 0,61%. Κατά 0,57% ενισχύθηκε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 3.377,37 μονάδες. Ο FT40Μ των mid caps κέρδισε 0,48%.
 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε ενδοσυνεδριακά μέχρι +1,64% και έκλεισε με  +0,76%. Στις πρώτες θέσεις οι "μικρές" τράπεζες Attica Bank και Optima με +2,7%. Ακολούθησαν Alpha +2,1%, Εθνική και Πειραιώς +0,6%. Αμετάβλητη η Eurobank,στο κόκκινο η ΤΡ. Ελλάδος -0,7%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε η Βιοχάλκο, που βρέθηκε στο +4,8% και έκλεισε +2,6%. Ακολούθησαν Ελλάκτωρ και Σαράντης +1,6%, Aegean +1,5%, Motor Oil και Cenergy +1,2%, Coca-Cola +1%, ΟΠΑΠ +0,9%, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ +0,7%, Jumbo +0,5%

 Στο κόκκινο Autohellas -1,1%, Μυτιληναίος -0,6, ΕΥΔΑΠ -0,5%.

Στις μικρότερες κεφαιοποιήσεις συνχίστηκε η κούρσα των μετοχών των τιτλοποιήσεων: CairoMezz +9,8%, Phoenix Vega Mezz +7,5%. Σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν επίσης οι Ελαστρον +5,4%, Ιατρικό  +4,3%, Frigoglass και Performance Tech +2,5%,

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα