Αγορές

Ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο, λειτουργεί το «ένστικτο της αυτοσυντήρησης»


Σε ανοδική τροχιά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο, μετά από τέσσερις μέρες μεγάλων απωλειών, που έφεραν τους βασικούς δείκτες κάτω από τα όρια μακροχρόνιων στηρίξεων. Είναι μια αναμενόμενη τεχνική αντίδραση, που συνδυάζεται με αλλαγή κλίματος στην αγορά ομολόγων, όπου σημειώνεται σήμερα εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων.
Οι ανησυχίες όμως δεν έχουν εκλείψει και συναρτώνται με τις εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες αποτελούν πηγή κινδύνων για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα  στην Ευρωζώνη.
Η αβεβαιότητα αποτυπώνεται  στην πορεία των  μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όπου επικρατεί σήμερα έντονη μεταβλητότητα και διαμορφώνεται μικτή εικόνα. Ενώ  η ιταλική αγορά (δείκτης ΜΙΒ) ανακάμπτει, ο DAX στη Φρανκφούρτη έχει πάρει καθοδική κατεύθυνση, χάνοντας όλα τα  ημερήσια κέρδη του. Στο κόκκινο οι αγορές του Λονδίνου και ο γαλλικός CAC 40.

Καθαρή έξοδος, ελάφρυνση χρέους

Στο ΧΑ η ιταλική κρίση και οι παρενέργειες της  προκαλούν σκεπτικισμό ως προς τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του σχεδίου καθαρής εξόδου από το μνημόνιο, με περαιτέρω ενίσχυση του cash buffer μέσω ομολογιακών εκδόσεων.
Πηγή ανησυχιών και το θέμα των Folli Follie, που φαίνεται ότι θα παραμείνει πολύ καιρό στο προσκήνιο, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται νέες αποκαλύψεις για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν, η αντίδραση της αγοράς υπαγορεύεται από το «ένστικτο της αυτοσυντήρησης»: Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 767 μονάδες, δημιούργησε από χθες τον κίνδυνο απώλειας της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης και επιστροφής στην «εποχή των παγετώνων».
 Τώρα πρωταρχικό στόχο – και προϋπόθεση αποφυγής του καταστροφικού σεναρίου – είναι η επάνοδος  του ΓΔ πάνω πάνω από αυτή την περιοχή, μέσα στις δύο επόμενες συνεδριάσεις.
Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται κοντά στις 750 μονάδες, με κέρδη 1,55%. Νωρίτερα πήγε μέχρι τις 756,2  σημειώνοντας υψηλό ημέρας +2,46%

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα