Αγορές

Ανοιξαν οι «ασκοί του Αιόλου» στις αγορές – Βουλιάζουν μετοχές και ομόλογα


Οι  «ασκοί του Αιόλου» έχουν ανοίξει στις αγορές και  η καταιγίδα που ξεκίνησε από την Ιταλία σαρώνει τα χρηματιστήρια, ενώ στις αγορές ομολόγων επικρατεί αναταραχή.

Οι αποδόσεις των χρεογράφων του ευρωπαϊκού νότου εκτοξεύονται στα ύψη, αντανακλώντας τις κλιμακούμενες ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ιταλία και τις παρενέργειες της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα καθίσταται σοβαρή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος πρόκλησης καταστροφικού ντόμινο στις αγορές.

Τα «απόνερα» φθάνουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων, που βυθίστηκαν σήμερα σε δίνη πιέσεων, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες.

Περισσότερο ανησυχητική είναι η κατακόρυφη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία –αν διατηρηθεί – θα δυσχεράνει τη σχεδιαζόμενη προσφυγή της χώρας στις αγορές  και την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου καθαρής εξόδου χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης.

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού

Η απόδοση τού διετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξεύθηκε σήμερα 77(!) μονάδες βάσης υψηλότερα  - ενώ του αντίστοιχου ιταλικού τριπλασιάστηκε!! Ωφελημένες η Γερμανία και οι άλλες χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, που είδαν το (θεωρητικό) κόστος δανεισμού τους να υποχωρεί περαιτέρω, καθώς τα ομόλογα τους προσελκύουν επενδυτές οι οποίοι αναζητούν ασφαλή καταφύγια.
Αλμα 38 μονάδων σημείωσε και η απόδοση του 5ετούς ελληνικού χρεογράφου, που διαμορφώθηκε σε 3,88%. Την περασμένη Πέμπτη ήταν 3,28%, ενώ στις αρχές Μαϊου είχε πέσει στο 2,86%!
Κατά 25 μονάδες βάσης ανέβηκε η απόδοση του 10ετούς, που ανήλθε σε 4,81%, από 3,83% στις αρχές Μαϊου και 4,26% πριν από μία εβδομάδα.
Την ίδια ώρα «ρίγη πανικού» προκαλούσε στις αγορές η κατάρρευση των ιταλικών ομολόγων. Η απόδοση του διετούς τριπλασιάσθηκε μέσα σε λίγες ώρες(!) , ανεβαίνοντας κατά 158 μονάδες, από 0,89% σε 2,47%, ενώ την περασμένη Παρασκευή ήταν μόλις 0,38%.  Οι πιέσεις εντείνονται τις τελευταίες ώρες και οι αποδόσεις κινούνται ανοδικά.

Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια

Αρνητική εικόνα και στα διεθνή χρηματιστήρια. Ολοι οι δείκτες κινούνται στο κόκκινο. Ο  DAX χάνει 1,5%,  ενώ ο Dow Jones Wall Street υποχωρεί κατά 1,3% αυτή την ώρα.
Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στο ΧΑ, όπου το κλίμα επιβαρύνεται από πληροφορίες και φήμες για την υπόθεση των Folli Follie. Μετά τη σημερινή μεγάλη πτώση, η τεχνική εικόνα της αγοράς έχει επιδεινωθεί.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε με απώλειες 2,32% στις 738,08 μονάδες, έχοντας διασπάσει και την τελευταία μεσοπρόθεσμη στήριξη.
Αν δεν εκδηλωθεί ισχυρή αντίδραση μέσα στις δύο επόμενες συνεδριάσεις, η αγορά θα επιστρέψει σε «εποχή παγετώνων» και οι δείκτες θα σέρνονται πολύ καιρό στα χαμηλά.

Οι επόμενες – ασθενείς- βραχυχρόνιες στηρίξεις εντοπίζονται στις 736 και στις 722-724 μονάδες. Πολύ πιθανή θεωρείται πλέον μία ισχυρή τεχνική αντίδραση, μπου μπορεί να επαναφέρει πρόσκαιρα τον ΓΔ στις 750-755 μονάδες.
Κατά 1,57% υποχώρησε ο τραπεζικός δείκτης, ενώ ο ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε με -2,33% στις 1.951,75 μονάδες.
Κανένα από τα blue chips δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο. Τις μεγαλύτερες απώλειες  κατέγραψαν: Βιοχάλκο -5,7%, ΟΤΕ -5,5%, Jumbo -5,3%, Motor Oil -4,8%, Πειραιώς -4,2%, Aegean  -3,3%, Eurobank -3%, ΔΕΗ -2,9%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα