Αγορές

Στο χείλος του γκρεμού η Ιταλία - Αναταραχή στις αγορές


Στα ύψη οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, απώλειες στα χρηματιστήρια, φόβοι για ντόμινο, επιπτώσεις στην ΕΕ

Σε ωρολογιακή βόμβα για την ΕΕ και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης εξελίσσεται η πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Ιταλία,   μετά την – στα όρια συνταγματικού πραξικοπήματος - άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας να αποδεχθεί ως υπουργό Οικονομικών τον πολέμιο του ευρώ και της γερμανικής επικυριαρχίας  Πάολο Σαβάνο, τον οποίο πρότειναν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και τα δύο  κόμματα  της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Αναταραχή επικρατεί σήμερα  στις αγορές, και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύονται  στα υψηλά σχεδόν πενταετίας,  ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες  κινούνται καθοδικά.
 Οι ανησυχίες για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ιταλίας ενόψει ανόδου στην εξουσία  ενός συνασπισμού σκληροπυρηνικών δεξιών και αντιευρωπαϊστών λαϊκιστών, αποτυπώνεται στην πορεία των βραχυμεσοπρόθεσμων  κρατικών χρεογράφων.

Η αντίδραση των αγορών

Η απόδοση του  διετούς ιταλικού ομολόγου  διπλασιάζεται(!) σήμερα, ανεβαίνοντας από 0,47% σε 0,94%. Η μεταβολή κατά 47 μονάδες βάσης σε μία ημέρα αποτελεί ρεκόρ δεκαετιών.
Πριν από λίγη ώρα η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έφθασε  στο 2,70%, σημειώνοντας άνοδο 25 μονάδων βάσης. Επισημαίνεται ότι στις αρχές Μαϊου ήταν μόλις 1,70%, ενώ πριν από μία εβδομάδα είχε κινηθεί στο 2,10%.
Στο κόκκινο κινούνται όλοι οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, υποχωρώντας κατά 0,7%-0,9%. Με απώλειες άνοιξε και η Wall Street.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται  στις αγορές ομολόγων με την αναζωπύρωση ανησυχιών  για τις προοπτικές των δημοσιονομικά ασθενέστερων χωρών, ευνοεί τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του σκληρού πυρήνα του ευρώ. Τα γερμανικά κρατικά χρεόγραφα ενισχύονται σήμερα (οι αποδόσεις τους πέφτουν  κατά 5-6 μονάδες βάσης, προσελκύοντας κεφάλαια που αναζητούν  ασφαλή καταφύγια.

Ανοιξαν οι «ασκοί του Αιόλου»

Αναταραχή επικρατεί και στα χρηματιστήρια. Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στο ιταλικό, όπου ο βασικός δείκτης ΜΙΒ  υποχωρεί αυτή την ώρα  κατά 2,25%, έχοντας χάσει περίπου 10% τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.
Διεθνείς οίκοι και διαχειριστές κεφαλαίων παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, εκφράζοντας φόβους ότι έχουν ανοίξει οι «ασκοί του Αιόλου» και ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, εάν κάποιος οίκος αξιολόγησης αποφασίσει να υποβαθμίσει την Ιταλία  τις επόμενες μέρες.
Οσον αφορά την Ελλάδα, εκτιμάται ότι  η επιδείνωση της συγκυρίας θα δυσχεράνει την προσπάθεια επιστροφής στις αγορές με νέες ομολογιακές εκδόσεις. Θα προκαλέσει επίσης μικρή περαιτέρω άνοδο αποδόσεων των ομολόγων και πιέσεις στο χρηματιστήριο.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα