Αγορές

Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ μέσω ανησυχίας για την οικονομική ανάπτυξη και την εξάπλωση της μετάλλαξης του κορονοϊού.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακά κέρδη, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αλλάξει την κατεύθυνση για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής κατά τη επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ώστε να λάβει υπόψη τη νέα στρατηγική της και να δείξει ότι επιδιώκει σοβαρά την αύξηση του πληθωρισμού, δήλωσε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg. Με τη νέα στρατηγική της ΕΚΤ, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, δίνεται η δυνατότητα σε αυτή να ανέχεται επίπεδα πληθωρισμού πάνω από το 2%, όταν τα επιτόκια είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό τους, όπως σήμερα. Αυτή η πρόβλεψη έγινε για να καθησυχαστούν οι επενδυτές ότι δεν θα υπάρξει πρόωρη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και για να ενισχυθούν οι προσδοκίες για τις αυξήσεις των τιμών, οι οποίες κινήθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για το μεγαλύτερο διάστημα της περασμένης δεκαετίας. «Δεδομένης της επιμονής που πρέπει να δείξουμε για να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας, η κατεύθυνση της πολιτικής σίγουρα θα επανεξεταστεί», δήλωσε η Λαγκάρντ. Η σημερινή κατεύθυνση της ΕΚΤ είναι ότι θα αγοράζει ομόλογα ενόσω αυτό είναι αναγκαίο και ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδά τους σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ, έως ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν ισχυρά προς τον στόχο της. Η Λαγκάρντ δεν ανέφερε πώς θα αλλάξει αυτό το μήνυμα, λέγοντας απλά ότι στόχος της ΕΚΤ είναι να συνεχισθεί η ευκολία στη χορήγηση δανείων. «Η αίσθησή μου είναι ότι θα συνεχίσουμε με βάση τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης στην οικονομία μας», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν είναι η κατάλληλα ώρα σήμερα να συζητηθεί η σταδιακή μείωση της στήριξης και ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), ύψους 1,85 τρις. ευρώ, μπορεί να «περάσει μεταβατικά σε μία νέα μορφή» μετά τον Μάρτιο του 2022, το νωρίτερο δηλαδή που μπορεί να ολoκληρωθεί το PEPP.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε άνοδο μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει να συζητήσει νέο guidance την επόμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι η απόσυρση των μέτρων τόνωσης θα πρέπει να είναι σταδιακή και όχι πρόωρη.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 460.94 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.71%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,097.19 μονάδες, με κέρδη 0.72%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε, σχεδόν αμετάβλητος, τις 7,125.1 μονάδες

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,789.05 μονάδες,  ανεβαίνοντας 0.64%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,559.25 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.46%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,276.5 μονάδες, με άνοδο 0.9%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,811 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.39%.