Αγορές

Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η κινεζική Evergrande γνωστοποίησε ότι θα καταβάλει τους τόκους δύο ομολόγων της.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς ο κινεζικός γιγαντιαίος όμιλος των ακινήτων σε ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με κάποιους από τους ομολογιούχους του για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών. Σε ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο της Σεντζέν (νότια Κίνα), η διεύθυνση του ομίλου, ο οποίος κινδυνεύει με κατάρρευση καθώς τα χρέη του φθάνουν τα 260 δισεκατομμύρια ευρώ, διευκρίνισε πως μια από τις θυγατρικές του, η Hengda Real Estate, διαπραγματεύθηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων μια ομολογίας που έχει διάρκεια μέχρι το 2025. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο Evergrande θα αποπληρώσει έτσι 232 εκατ. γιούαν (30,5 εκατ. ευρώ) που όφειλε να καταβάλει μέχρι αύριο Πέμπτη για το ομόλογο αυτό, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην εσωτερική αγορά. Όμως ο γιγαντιαίος όμιλος των ακινήτων, με έδρα τη Σεντζέν, απέχει παρασάγγας από το να έχει επιλύσει το πρόβλημα, λαμβανομένου υπόψη του συνολικού ύψους του χρέους του. Αύριο Πέμπτη είναι η προθεσμία και για άλλες αποπληρωμές και ο Evergrande δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πώς λογαριάζει να τιμήσει τις υποχρεώσεις του. Η ανησυχία περί σεναρίου όπως εκείνο της Lehman Brothers, η πτώχευση της οποίας είχε προκαλέσει τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, προκάλεσε βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς την κινεζική κυβέρνηση, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει στη διάσωση του τεράστιου ιδιωτικού ομίλου ακινήτων.

Οι επενδυτές αναμένουν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed, με τις αγορές να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τη μείωση της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής της.

Aναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας για φέτος το Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo. Σύμφωνα με το Reuters, αναμένει ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η έλλειψη ενδιάμεσων αγαθών επιβραδύνουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Το γερμανικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% φέτος - η πρόβλεψή του είναι 0,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη. Αναμένει επίσης ότι την επόμενη χρονιά θα αυξηθεί κατά 5,1% - η εκτίμηση είναι 0,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα.

Το μέλος της ΕΚΤ, Madis Muller, φέρεται να δήλωσε στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε την άνοιξη, μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων της πανδημίας ΡΕΡΡ, να αυξήσει σε αντιστάθμισμα τις αγορές ομολόγων από το πρόγραμμα ΑΡΡ. Ο ίδιος λίγος αργότερα στο tweeter, ανέφερε ότι δεν «είναι βέβαιος ότι οι αυξημένες αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος ΑΡΡ αποτελούν την καλύτερη επιλογή προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας απότομης διόρθωσης (cliff effect) στην οικονομία».

Τέλος της πανδημίας την ερχόμενη άνοιξη, προέβλεψε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, εκτιμώντας ότι τότε θα έχει επιτευχθεί και η «ανοσία της αγέλης».

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 463.07 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.96%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,149.65 μονάδες, με κέρδη 1.27%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,083.8 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.47%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,498.85 μονάδες, με άλμα 0.98%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,637 μονάδες, ενισχύθηκε 1.29%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,710 μονάδες, με άνοδο 1.41%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,808.5 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.60%. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις