Τράπεζες

Ανοίγει πάλι το πρόγραμμα φθηνών δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα 600 εκατ. ευρώ και η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα βρει και νέα κεφάλαια για τις... διψασμένες ΜμΕ

Στη... δίψα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ρευστότητα επιχειρούν να ανταποκριθούν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) και οι εμπορικές τράπεζες, σχεδιάζοντας νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, μετά την απρόσμενα μεγάλη ζήτηση που είχε πρόσφατα το πρόγραμμα της HDB για φθηνά δάνεια κεφαλαίου κίνησης στις ΜμΕ.

Η ζήτηση για το πρόγραμμα Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans), με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 600 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξέπληξε τις τράπεζες και τη διοίκηση της HDB. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας υποβλήθηκαν αιτήσεις που πολύ γρήγορα κάλυψαν πλήρως το σύνολο του προσφερόμενου ποσού των 600 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της HDB επανεξετάζει αυτή την περίοδο τα προγράμματα και τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή της, για να βρει νέα κεφάλαια, ώστε να ανοίξει και πάλι το πρόγραμμα για τα φθηνά δάνεια κεφαλαίου κίνησης, καθώς αποδείχθηκε ότι είναι με μεγάλη διαφορά το πιο δημοφιλές στις επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν μεγάλες ανάγκες ρευστότητας και υψηλά επιτόκια δανεισμού από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το πρόγραμμα η επιδότηση επιτοκίου εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει ξανά χρηματοδότηση/ ενίσχυση από πρόγραμμα της HDB. Στόχος των δανείων είναι η διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας του συναλλακτικού κυκλώματος των επιχειρήσεων καθώς και η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της αγοράς (αύξηση ενεργειακών δαπανών, τιμές πρώτων υλών, πληθωριστικές πιέσεις) και η προστασία των θέσεων εργασίας. Η διάρκεια των δανείων είναι από 2 έως 5 έτη, και το ύψος του δανείου ανέρχεται από 10.000 € έως 1.500.000 ευρώ. Επίσης, δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.

Οι κινήσεις των τραπεζών

Εκτός, όμως, από τη διοίκηση της HDB και οι εμπορικές τράπεζες αναζητούν λύσεις για να προσφέρουν πρόσθετη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά την απρόσμενα μεγάλη ανταπόκριση των ΜμΕ στο πρόγραμμα για τα φθηνά δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

Την αρχή έκανε η Alpha Bank, που ανακοίνωσε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το «Alpha Ανάπτυξη Plus» για χρηματοδότηση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι καταγράφηκε ρεκόρ αιτήσεων στην τράπεζα για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης «Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων» της ΕΑΤ (HDB) και ότι προτίθεται να δώσει λύσεις για όσες επιχειρήσεις έμειναν εκτός προγράμματος.

Όπως τονίζει η Alpha, άρχισε η διάθεση του ιδιαιτέρως ελκυστικού χρηματοδοτικού εργαλείου «Alpha Ανάπτυξη Plus», που σχεδιάστηκε για να καλύψει το μεγάλο ενδιαφέρον σε ρευστότητα με ανταγωνιστικούς όρους των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν απέκτησαν πρόσβαση στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης «Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB).

Η Alpha αναφέρει ότι σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων από τη διάθεση του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος κεφαλαίου κίνησης «Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων» δέχθηκε περισσότερες από 2.700 αιτήσεις χρηματοδότησης από Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό αιτούμενο ποσό χρηματοδότησης ανήλθε σε Ευρώ 815 εκατ., υπερκαλύπτοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος (σ.σ.: για την Alpha Bank), κατά 1,35 φορές.

Ανταποκρινόμενη στην υψηλή αυτή ζήτηση, η Alpha Bank σχεδίασε το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο “Alpha Ανάπτυξη Plus” που παρέχει ανταγωνιστικό σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια της χρηματοδότησης, μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής έως 6 χρόνια και δυνατότητα σταδιακών εκταμιεύσεων ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Το νέο προϊόν διατίθεται ήδη, προσφέροντας στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να «κλειδώσουν» το κόστος χρηματοδότησης σε ελκυστικά επίπεδα.

Πρόγραμμα και για επιχειρήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου

Εξάλλου, εντός του Ιουνίου πρόκειται να ενεργοποιηθεί από την HDB το Ταμείο Εγγυοδοσίας που θα παρέχει εγγύηση 80% ανά δάνειο και συνολικά θα διατεθούν δάνεια ύψους 500 εκ. ευρώ. Το νέο ευέλικτο πρόγραμμα, το Ταμείο Εγγυοδοσίας «Development Law Financial Instrument” (DeLFI). θα παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη δανείων μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης διάρκειας με σκοπό την υλοποίηση των επενδυτικών προτάσεων που υποβλήθηκαν στον νέο αναπτυξιακό νόμο N.4887/2022. Το DeLFI παρέχει εγγύηση 80% ανά δάνειο. Τα κεφάλαια του DeLFI προέρχονται από τις επιστροφές κεφαλαίων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Ι (ΤΕΠΙΧ Ι).

Σημειώνεται ότι άλλα δύο μεγάλα προγράμματα βρίσκονται αυτή την εποχή στη διάθεση όλων των επιχειρήσεων μέσα από την Πλατφόρμα ΚYC  της Αναπτυξιακής Τράπεζας:

  1. Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans) με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 500 εκατ. € για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜμΕ που υλοποιούν επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης, ανάπτυξης παρόχων green services,  ανάπτυξης δικτύων φόρτισης αυτοκινήτων τεχνολογίας χαμηλών ρύπων (ηλεκτροκίνητων ή υδρογόνου) καθώς και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με απώτερο στόχο την μείωση των εκπομπών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος αυτών θα κυμαίνεται από 80.000 € έως 8.000.000 €. Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.
  2. Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans) με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 250 εκατ. € για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜμΕ, για την υλοποίηση επενδύσεων ψηφιοποίησης και ψηφιακής αναβάθμισης των εργασιών/δραστηριοτήτων τους, με στόχο της αύξηση της παραγωγικότητας τους, τη μεγέθυνσή τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη, το δε ύψος αυτών ανέρχεται από 25.000 € έως 1.000.000 €. Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.       
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις