Αγορές

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο


Η Ελλάδα βγαίνει σήμερα για πρώτη φορά στις αγορές, με την έκδοση ενός νέος 10ετούς ομολόγου. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ωρών, με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά σε άντληση ποσού πλησίον των 3 δισ.ευρώ.

Ηδη από χθες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους,  έδωσε εντολή στις έξι τράπεζες αναδόχους -  Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale - να «τρέξουν» την έκδοση, η οποία λήγει τον Ιούνιο του 2022. Αναλυτές και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στην καλύτερη περίπτωση λίγο πάνω από το 1,80% και στη χειρότερη θα προσεγγίσει το 2%.

Έπεται και έκδοση «πράσινου» ομολόγου

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους θέτει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και για το 2022, καθώς  στοχεύει σε άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων. Μεταξύ άλλων, θα προχωρήσει και στην έκδοση του πρώτου «πράσινου» ελληνικού κρατικού ομολόγου, στα μέσα του 2022. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, μετά το δεκαετές ομόλογο, θα ακολουθήσει τον Μάρτιο η έκδοση ενός 5ετούς όπου στόχος είναι η άντληση 1,5 δισ.ευρώ.  Επίσης στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα πραγματοποιηθεί re-opening του 30ετούς ομολόγου για την άντληση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα