Χρηστικά

Άνοιξαν θυρίδες και σπεύδουν να αγοράσουν ακίνητα με μετρητά!


Ουρές στα συμβολαιογραφεία από χιλιάδες φορολογούμενους που θέλουν να αγοράσουν σπίτια, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, χωράφια

Φράκαραν τα συμβολαιογραφικά γραφεία τις τελευταίες ημέρες για τις αγορές ακινήτων με μετρητά, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2024, όλες οι μεταβιβάσεις αγορές θα γίνονται με πληρωμές μέσω τραπεζών.

Ενόψει της απαγόρευσης των μετρητών στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τον Ιανουάριο, σπεύδουν χιλιάδες φορολογούμενοι που θέλουν να αγοράσουν σπίτια, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, χωράφια να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εντός των 26 ημερών που απομένουν.

Στο πλαίσιο αυτό, βγάζουν μετρητά από θυρίδες, στρώματα και ντουλάπια και σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις αγορές.

Στο ερώτημα γιατί δεν τα καταθέτουν προηγουμένως στην τράπεζα μετά να τα χρησιμοποιήσουν για την αγορά ακινήτου, η απάντηση είναι πως, επειδή πρόκειται για μεγάλα ποσά και η τράπεζα θα ρωτήσει από πού προέρχονται και υποχρεούται να ενημερώσει την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, από την 1η Ιανουαρίου 2024 καθίσταται υποχρεωτική η καταβολή του τιμήματος για την αγοραπωλησία ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής και απαγόρευση των μετρητών. μ

Δηλαδή το τίμημα για αγοραπωλησίες ακινήτων θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Το συμβόλαιο που αναγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά είναι άκυρο και απαγορεύεται η μεταγραφή του.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά, κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει κίνδυνος να ελεγχθούν αργότερα, από την ΑΑΔΕ, και να κληθούν να αποδείξουν (οι αγοραστές) πού βρήκαν τα μετρητά και απέκτησαν το ακίνητο.

Έλεγχοι... τοις μετρητοίς

Τους ελέγχους δεν θα αποφύγουν περισσότεροι από 80.000 αγοραστές ακινήτων την τελευταία τριετία, που επέλεξαν να πληρώσουν με μετρητά.

Όπως πρώτο αποκάλυψε το Σin, από τον Μάρτιο του 2021, που ξεκίνησε να λειτουργεί η πλατφόρμα myPROPERTY έχουν καταχωριστεί 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 462, 49 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έχουν καταχωριστεί επιπλέον 41.741 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε εν μέρει μόνο με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά σε 2,98 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό δεν μπορεί να διαχωριστεί επ’ ακριβώς, ποιο ποσό πληρώθηκε μέσω τραπεζών και ποιο μετρητοίς.

Συνολικά οι μεταβιβάσεις που έγιναν αποκλειστικά ή εν μέρει με μετρητά ανέρχονται σε 84.354 πράξεις και αποτελούν το 24,9% του συνόλου των μεταβιβάσεων, ήτοι μία στις τέσσερις. Η συνολική τους αξία ανήλθε σε 3,44 δισ. ευρώ.

Στις υποθέσεις αυτές θα διενεργηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων.

Όσοι δεν πείσουν για τη νομιμότητα των χρημάτων που χρησιμοποίησαν για την αγορά ακινήτου, θα αντιμετωπίσουν ποινές τόσο για φοροδιαφυγή, όσο και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σημειώνεται ότι το ποσό που δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων ή από δωρεές ή εμβάσματα, φορολογείται με συντελεστή 33% και επιβάλλονται επίσης πρόστιμα και εισφορά αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα