Πολιτική

Αντιπαράθεση των γιατρών με την ΗΔΙΚΑ για τις αλλαγές στη συνταγογράφηση


Προβλήματα προέκυψαν όπως λένε οι γιατροί καθώς το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αιφνιδίως και χωρίς προηγούμενη πληροφόρηση των Ιατρικών Συλλόγων τροποποιήθηκε, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ICD10 για όλες τις εξετάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμά το σύστημα να λειτουργεί με μεγάλη βραδύτητα αλλά και να υφίσταται μεγάλη καθυστέρηση στην συνταγογράφηση, καθότι δεν έχει γνωστοποιηθεί στους ιατρούς ο νέος τρόπος συνταγογράφησης.  

Σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι άστοχη στην αρχή του μηνός η τροποποίηση αυτή, καθότι έχουμε πολλάκις αναφέρει ότι τέτοιου είδους αλλαγές πρέπει να γίνονται στο μέσο του μηνός, ώστε να μην υφίσταται τόσος φόρτος εργασίας και να υπάρχει η δυνατότητα ομαλής μετάβασης στον νέο τρόπο συνταγογράφησης. 

Επίσης ενώ η ομάδα εργασίας του ΙΣΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει συνδράμει επιλύοντας τα ζητήματα που κατά καιρούς προκύπτουν, για άλλη μια φορά την αγνοήσατε με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν αναστατωθεί όλοι οι ιατροί που προσπαθούν να συνταγογραφήσουν εξετάσεις και κατ’ επέκταση και οι ασθενείς. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαμαρτυρήθηκε έντονα για το πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου, όπως λέει,  έχει καταστεί δυσχερής η συνταγογράφηση  και σας καλούμε να αναστείλετε τη λειτουργία του νέου συστήματος δίδοντας μια χρονική περίοδο πιλοτικής εφαρμογής του. Επισημαίνει ωστόσο, ότι είναι υπέρ του ελέγχου των δαπανών μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, χωρίς όμως τούτο να γίνεται με προχειρότητα. 

Θέση για το θέμα πήρε και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών με ανακοίνωσή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πολυβραβευμένη υπηρεσία της Ηλεκτρονικής Στιγμιογράφησης βρίσκεται υπό κατάρρευση, με αποτέλεσμα τη αδυναμία των ιατρείων να λειτουργήσουν σωστά, ραντεβού να ακυρώνονται και ασφαλισμένοι να καταγράφουν δρομολόγια.

Όλα αυτά μετά και από την εμπνευσμένη απόφαση να υπάρχει ως προαπαιτούμενο για την καταγραφή ενός παραπεμπτικού εξετάσεων, η παρουσία διάγνωσης στον καθορισμό της αιτιολογίας μιας εξέτασης. Το οξύμωρο στην υπόθεση, όπως λέει ο ΙΣΠ, είναι ότι οι εξετάσεις συνταγογραφούνται για να μπορέσει ο επιστήμονας να θέσει διάγνωση, αλλά η ΗΔΙΚΑ την ζητάει εκ των πρότερων! Δυστυχώς καμιά διαβούλευση και συνεννόηση με τους ιατρούς δεν υπήρξε πριν την επιβολή αυτού του μέτρου- που είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση του περιορισμού της υπερσυνταγογραφησης, αλλά με τον πλέον πρόχειρο τρόπο και με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ιατρών και ασφαλισμένων.

Απάντηση της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. για τη νέα λειτουργικότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Μετά τα δημοσιεύματα οι υπεύθυνοι της ΗΔΙΚΑ εξέδωσαν απάντηση σχετικά με την ενσωμάτωση νέας λειτουργικότητας στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,  υπογραμμίζοντας ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην Η/Σ καθορίζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που  περιγράφονται στη με αριθ. πρωτ. Γ3γ/40426/5-7-2016 (ΦΕΚ 2221/Β’/18-7-2016) υπουργική απόφαση με θέμα: «Κανόνες Παραπομπής Διαγνωστικών Εξετάσεων» όπως αυτή τροποποιήθηκε με την με Αριθμ. Γ3γ/οικ.56177 – ΦΕΚ B 2324 – 27.07.2016 υπουργική απόφαση. Επομένως, το γεγονός ότι δεν υπάρχει συναίνεση θεσμικού ιατρικού οργάνου δεν ισχύει, δεδομένου ότι η ιατρική κοινότητα έχει ενημερωθεί από τον Ιούλιο του 2016 με το σχετικό ΦΕΚ σχετικά με το πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο μπορεί να εκδηλώνονται σε τέτοιο βαθμό αντιδράσεις κάθε φορά που η ΗΔΙΚΑ ευθυγραμμίζει την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με ό,τι ο νόμος ορίζει.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από τον Μάρτιο ήδη έχουν γίνει σχετικές συναντήσεις ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο κατά τη διάρκεια των οποίων οι εκπρόσωποί τους έχουν ενημερωθεί, έχουν εξετάσει και έχουν συμφωνήσει για την εφαρμογή των κανόνων. Επιπλέον, εκτενής σχετική συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα τόσο στον σχετικό τύπο όσο και στο ειδικό forum της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (μέσω του οποίου ενημερώνονται οι τρίτοι κατασκευαστές λογισμικού προκειμένου να προσαρμόσουν τα συστήματά τους).

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει η Διοίκηση της ΗΔΙΚΑ, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. υλοποιεί μηχανογραφικά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και στην προκειμένη περίπτωση υλοποιήθηκε η απαίτηση για συσχέτιση κάθε εξέτασης με την διάγνωση για την οποία συνταγογραφείται (ή για την οποία παραπέμπεται ο ασθενής), ώστε να μπορούν να ενεργοποιηθούν στην συνέχεια ο πρώτος κανόνας παραπομπής με βάση το ICD10 και την ειδικότητα (όπως περιγράφεται και στο Παράρτημα Α του σχετικού ΦΕΚ) αλλά και ο επόμενος κανόνας για το μέσο παραπεμπτικό ανά ειδικότητα και  ICD-10. Έχουμε δηλαδή προς το παρόν μερική μόνο ενεργοποίηση των κανόνων που έχουν προδιαγραφεί στην υπουργική απόφαση καθώς η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης όλων των «κανόνων παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων» είναι η 1η Νοεμβρίου 2016.

Είναι προφανές, όπως λέει η ανακοίνωση, πως καμία αυθαιρεσία από πλευράς Η.ΔΙ.Κ.Α. δεν έχει υπάρξει στο συγκεκριμένο ζήτημα και είναι άξιο απορίας πώς είναι δυνατό να έχουν ελλιπή και μονομερή ενημέρωση θεσμικοί φορείς όπως η Ομοσπονδία Ιατρών ΠΕΔΥ και ο ΙΣΑ όταν έχει υπάρξει όλη η δημοσιότητα που προαναφέρθηκε.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις