Διεθνή

Απειλείται μια νέα ανάφλεξη στο Κοσσυφοπέδιο;


Κατά τις προηγούμενες ημέρες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και τοπικών Αρχών έλαβαν χώρα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου είναι έντονο το σερβικό στοιχείο, με τους φόβους για μία νέα ανάφλεξη στα δυτικά Βαλκάνια να εντείνονται. Ο απολογισμός ήταν δεκάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων και περίπου 30 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης KFOR του ΝΑΤΟ.

Το γεγονός ότι 24 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη σταθερή ειρήνη στην περιοχή σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου tageszeitung: «Η σημερινή γενιά πολιτικών, διπλωματών και δημοσιογράφων ίσως δεν αντιλαμβάνεται πλήρως τα διδάγματα του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου και, ως εκ τούτου, λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις που αγνοούν πλέον τα διδάγματα της ιστορίας, δημιουργώντας έτσι νέες συγκρούσεις. […] Οι πολιτικοί δεν αντιλαμβάνονται ότι η στρατηγική της χαλιναγώγησης των εθνικιστικών και αυταρχικών συστημάτων μέσω μιας πολιτικής κατευνασμού είναι λανθασμένη.

Οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, από την άλλη πλευρά, κυνηγούν τη συμπάθεια του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του σημερινού προέδρου της Σερβίας και πρώην επικεφαλής προπαγάνδας του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Θέλουν να τον απομακρύνουν από τη συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να αλλάξουν την πορεία του με πολιτικές και οικονομικές παραχωρήσεις. Ωστόσο, ο Βούτσιτς δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη επειδή μερικοί δυτικοί διπλωμάτες, που ξεχνούν την ιστορία, τον κολακεύουν. Και αυτό διευκολύνει την άσκηση πίεσης στη μη εθνικιστική κυβέρνηση στην Πρίστινα, η οποία προσπαθεί σοβαρά για ένα ειρηνικό μέλλον».

Αναφορικά με τον πρόεδρο της Σερβίας, η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί ακόμη πως «τα όσα διαδραματίζονται στο Κοσσυφοπέδιο, ίσως να μην φέρνουν τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε ακριβώς άβολη θέση, […] μιας και τώρα μπορεί να παρουσιαστεί δημοσίως ως ανήσυχος ειρηνοποιός και να απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να φέρει την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, που προκάλεσε αυτές τις ταραχές, "πίσω στον δρόμο της λογικής”. Στο ενδιάμεσο σχεδόν κανένας δεν μιλάει για τις μαζικές διαδηλώσεις που γίνονται στη Σερβία κατά του Βούτσιτς».

Πηγή DW

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα