Αγορές

Αποκλιμάκωση για τις τιμές ρεύματος στην Ευρώπη – Τι ισχύει για την Ελλάδα


Ακολουθώντας την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και έχοντας ως στήριξη τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στη ενεργειακό «χαρτοφυλάκιο» της ημέρας, οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής του ρεύματος υποχωρούν σημαντικά. Στην Ελλάδα η χονδρεμπορική τιμή «έπεσε» στα 162 ευρώ ανά μεγαβατώρα από το τα 195 ευρώ που ήταν χθες ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πτωτικές τάσεις που επικρατούν είναι ακόμη πιο ισχυρές.

Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν το Βέλγιο, όπου η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η Γερμανία όπου υποχωρεί στα 73 ευρώ.  Υπάρχουν ωστόσο και οι εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα οι χώρες της Ιβηρικής, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου η τιμή χονδρικής διαμορφώνεται στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε κάθε περίπτωση η αποκλιμάκωση που καταγράφεται στις τιμές χονδρικής, είναι  μια εξόχως θετική είδηση κυρίως για τους καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), που έχουν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τους τελευταίους μήνες, την άμεση συνάντηση και επιρροή που έχουν οι εν λόγω τιμές, στην τελική διαμόρφωση των λογαριασμών ρεύματος.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα