Ένα από τα πιο εμβληματικά στοιχεία της Μινωικής Κνωσσού, το αντίγραφο της περίφημης τοιχογραφίας των Δελφινιών, αποκολλήθηκε χθες το απόγευμα από τη θέση του, στα «διαμερίσματα της βασίλισσας», εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπληξαν την περιοχή του Ηρακλείου.
Η τοιχογραφία, που κοσμούσε τον αρχαιολογικό χώρο εδώ και δεκαετίες –από τη δεκαετία του 1960– δεν άντεξε στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ανάγκασαν τις αρχές να διακόψουν προσωρινά και τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσσού, για λόγους ασφάλειας.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. Όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, τα θραύσματα του αντιγράφου της τοιχογραφίας συλλέχθηκαν και απομακρύνθηκαν χθες το βράδυ, με προσοχή και σεβασμό προς το έργο και την ιστορική του αξία.
Η προαναφερθείσα υπηρεσία επισημαίνει ότι για το συγκεκριμένο τμήμα του ανακτόρου έχουν ήδη εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες συντήρησης και αποκατάστασης. Το έργο αυτό εντάσσεται στο ΠΕΠ Κρήτης - ΕΣΠΑ 2021-2027 και η υλοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.