Αγορές

Απώλειες πάνω από 1,5% στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση στην Ουκρανία, τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς Δύση και Ρωσία στέλνουν εκατέρωθεν προειδοποιητικές βολές και απειλές, στα σύνορα της Ουκρανίας βρίσκονται δυνάμεις της Μόσχας. Η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί και έχει στραμμένα τα βλέμματά της στην Γενεύη, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσία, προσδοκώντας σε κατευνασμό της κρίσης.  

Οι επενδυτές στρέφουν με ανυπομονησία την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα αναζητώντας λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Υποχώρησαν 3,7% οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία το Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι εκτιμήσει ήταν πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, ωστόσο ήταν 2,6% υψηλότερα από το σημείο πριν από την πανδημία, από τον Φεβρουάριο του 2020. Οι πωλήσεις σε καταστήματα μη τροφίμων μειώθηκαν κατά 7,1% τον Δεκέμβριο, με τους εμπόρους να αποδίδουν την πτώση στην εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον. Οι πωλήσεις καυσίμων αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 4,7%, ενώ τα καταστήματα τροφίμων σημείωσαν πτώση 1% στις πωλήσεις. Εν τω μεταξύ, οι διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε μηνιαία βάση.

Μειώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία, με τους καταναλωτές να γίνονται πιο απαισιόδοξοι τον Ιανουάριο κυρίως λόγω της εξαπλωσης της Όμικρον και του πληθωρισμού. Το βαρόμετρο καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK μειώθηκε στις -19 μονάδες τον Ιανουάριο από τις -15 μονάδες τον Δεκέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης εμπιστοσύνης να υποχωρήσει ελαφρώς στις -16 μονάδες.

Η Morgan Stanley μετά την Goldman Sachs εκτιμά ότι η τιμή του αργού θα φτάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι εντός του 2022, σε σημείωμα που απευθυνόταν στους πελάτες της. Η τράπεζα εξηγεί ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, μετά τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε 2021. Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η εφεδρική ικανότητα παραγωγής από 3,4 εκατομμύρια βαρέλια που είναι σήμερα θα συρρικνωθεί στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ παράλληλα οι επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στη βιομηχανία πετρελαίου αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 30% ως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι μόνο οι κεντρικοί τραπεζίτες που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου και μέσω της ενίσχυσης των εμβολιασμών με στόχο να τερματιστεί η πανδημία της COVID-19. Η Γκεοργκίεβα είπε σε διαδικτυακό πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) «ενεργεί με υπευθυνότητα διότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μετατρέπεται σε οικονομική και κοινωνική ανησυχία».

Την πεποίθηση πως η εξέταση των υποκείμενων παραγόντων πληθωρισμού είναι ζωτικής σημασίας, εξέφρασε, σήμερα, στην εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας ότι οι τιμές της ενέργειας, αλλά και γεωπολιτικοί παράγοντες, ακόμη και ο καιρός, επηρεάζουν τις αυξήσεις των τιμών. Η ίδια τόνισε ότι οι περισσότεροι από τους σχετικούς Οργανισμούς υποτίμησαν τόσο τον πληθωρισμό όσο και τον ρυθμό με τον οποίο θα ανακάμψουν οι οικονομίες. Παράλληλα, σημείωσε στις προβλέψεις που έκανε προηγουμένως, θεωρώντας ότι τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά θα σταθεροποιηθούν σε ένα χρόνο. Η επικεφαλής της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισήμανε ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο στη ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει ανοιχτή στην αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, εάν χρειαστεί και προέβλεψε ότι ο ρυθμός πληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν θα φτάσει αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 474.27 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.88%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,227.75 μονάδες, με πτώση 1.67%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,493.2 μονάδες, πέφτοντας 1.21%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,598.68 μονάδες, με βουτιά 1.97%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,068.59 μονάδες, διολίσθησε 1.75%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,065 μονάδες, με απώλειες 1.83%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,695.03 μονάδες, χάνοντας 1.36%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα