Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ολοένα και πιο ανήσυχοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφεραν χθες ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός το επόμενο διάστημα και θα χρειαστεί δράση από την πλευρά από τις κεντρικές τράπεζες για να πέσει.
Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός, ο οποίος κινήθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό από την εισαγωγή του ευρώ στη Γαλλία, αυξάνοντας την πίεση στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν το σοκ για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και τροφίμων οδήγησαν την αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 6,5% τον Ιούνιο από 5,8% τον Μάιο, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας Insee. Ο πληθωρισμός είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Στο 6,6% μειώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη το Μάιο, από 6,7% τον Απρίλιο και 8,1% το Μάιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Στην ΕΕ η ανεργία ήταν στο 6,1% το Μάιο, σταθερή σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένη από 7,3% το Μάιο του 2021. Η Eurostat εκτιμά ότι 13,066 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 11,004 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Μάιο του 2022. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ καταγράφεται στην Ισπανία (13,1%) και στην Ιταλία (8,1%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό σημειώνεται στην Τσεχία (2,5%) και στη Γερμανία (2,8%). Σε ό,τι αφορά τους νέους (κάτω των 25 ετών), το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 13,1% και στο 13,3% στην ΕΕ, από 13,8% τον προηγούμενο μήνα. Στην Ισπανία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων (27,1%) και ακολουθούν η Σουηδία (21,9%), η Ιταλία (20,5%), η Σλοβακία (20,3%) και η Πορτογαλία (19,8%). Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία της Eurostat για την ανεργία στην Ελλάδα το Μάιο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2022 το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν στο 12,7% και το ποσοστό ανεργίας των νέων στο 36,8%.
Αυξήθηκε η ανεργία τον Ιούνιο στη Γερμανία σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Γραφείου Εργασίας, που μεταδίδει το Reuters. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 133.000, σε 2,417 εκατ. ανέργους συνολικά. Η αύξηση αυτή σύμφωνα το πρακτορείο ήρθε καθώς καταμετρούνται οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν εγγραφεί στο γραφείο προς αναζήτηση εργασίας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο μείωση κατά 6.000. Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 5,3%.
Η UBS εκτιμά ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς την εκπλήρωση ενός άκρως δυσάρεστου σεναρίου, αυτό του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή υψηλών επιπέδων πληθωρισμού και ύφεσης. Προχώρησε, μάλιστα, σε ψαλίδισμα των προβλέψεών της για το ρυθμό ανάπτυξης ης ευρωπαϊκής οικονομίας το 2022, υποστηρίζοντας ότι θα κινηθεί στο 2,7% από το 2,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. «Η Ευρωζώνη θα αποφύγει οριακά μια τεχνική ύφεση», σημειώνει στην έκθεσή της η UBS, η οποία προβλέπει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να γίνει αισθητός το δεύτερο τρίμηνο. Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη γερμανική, υποστηρίζοντας ότι θα βρεθεί πιο κοντά στην ύφεση, με μηδενική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο. Η UBS έχει κακά… μαντάτα και για την Ιταλία, ενώ αντιθέτως αναμένει ελαφρώς υψηλότερη ανάπτυξη για Γαλλία και Ισπανία.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα πλήξει τη Βρετανία σκληρότερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE). Η οικονομία της Βρετανίας πιθανόν θα αποδυναμωθεί νωρίτερα και πιο έντονα από άλλες ως αποτέλεσμα του σοκ των ενεργειακών τιμών που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω στη Βρετανία από την "διαρθρωτική κληρονομιά" της COVID-19 στην αγορά εργασίας, καθώς οι εταιρείες πασχίζουν να αντιμετωπίσουν έλλειψη εργαζομένων.
Στο χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων 10 ετών φαίνεται πως καταγράφει το Bitcoin, με τις αυξήσεις των επιτοκίων και την κατάρρευση stablecoins να ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου υπάρχουν απώλειες 56%, στο υψηλότερο σημείο από το τρίτο τρίμηνο του 2011, δείχνοντας πως οι βάσεις δεν είναι στέρεες
Λιγότερες κατά 2.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το Bloomberg, το υπουργείο Εργασίας της χώρας ανέφερε ότι οι νέες αιτήσεις άγγιξαν τις 231.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουνίου. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών ανέμενε 230.000 αιτήσεις. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για κρατικά επιδόματα έπεσαν σε 1,33 εκατομμύρια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουνίου.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 406.96 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.56%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,456.05 μονάδες, με πτώση 1.66%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,167.7 μονάδες, πέφτοντας 1.98%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,793.78 μονάδες, με βουτιά 1.61%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,922.86 μονάδες, διολίσθησε 1.80%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,315 μονάδες, με απώλειες 2.37%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,106.62 μονάδες, χάνοντας 0.99%.