Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ σε υψηλό 9 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανήλθε τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 9 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS). Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο ύστερα από αύξηση 2,0% τον Ιούλιο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με την ONS. Η αύξηση κατά 1,2 ποσοστιαία μονάδα σε διάστημα ενός μήνα είναι η μεγαλύτερη τέτοια άνοδος από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται λεπτομερή στοιχεία το 1997. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 2,9% τον Αύγουστο.

Η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνης ενισχύθηκε αυξήθηκε τον Ιούλιο, όπως έκανε γνωστό η Eurostat. Η παραγωγή των εργοστασίων, ορυχείων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας στην ευρωζώνη, κινήθηκε ανοδικά τον Ιούλιο κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με τη The Wall Street Journal, περίμενα άνοδο 0,6%. Η Eurostat αναθεώρησε τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής σε μηνιαία βάση για τον Ιούνιο σε απώλειες 0,1% από 0,3%. Η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών ενισχύθηκε 3,5% σε μηνιαία βάση, των κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 2,7%, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 0,6% και των ενδιάμεσων αγαθών κατά 0,4%, ενώ η παραγωγή ενέργειας υποχώρησε 0,6%, τόνισε η Eurostat. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 7,7% τον Ιούλιο, περισσότερο από την αύξηση 6% που προβλεπόταν από τους οικονομολόγους. Παράλληλα, σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 10,1% τον Ιούνιο, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για 9,7%.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Κίνα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο αυξήθηκαν με πολύ χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το αναμενόμενο, αφού ενισχύθηκαν μόλις 2,5%, έναντι πρόβλεψης 7% από αναλυτές.

Στις ΗΠΑ, μικρότερη από την αναμενόμενη ήταν η αύξηση του πληθωρισμού για τον μήνα Αύγουστο. Επίσης, κατέγραψαν απώλειες οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τον Αύγουστο, σημειώνοντας την πρώτη πτώση από τον Οκτώβριο του 2020. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών έπεσε 0,3%.  Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,3%.

Τα στοιχεία για το παγκόσμιο χρέος δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο Global Debt Monitor, το οποίο καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στις αναδυόμενες αγορές, με το συνολικό χρέος τους να αγγίζει τα 92 τρισ. δολ. το 2° τρίμηνο, έναντι 87 τρισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Η Inditex, ιδιοκτήτριας της αλυσίδας ενδυμάτων Zara, γνωστοποίησε πως οι πωλήσεις της πλησίασαν στα προ της πανδημίας επίπεδά τους, ενώ η σουηδικής H&M ανακοίνωσε ότι οι τριμηνιαίες πωλήσεις αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 464.61 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.65%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,146.55 μονάδες, με πτώση 1.08%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,018.03 μονάδες, πέφτοντας 0.23%.     

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,619.25 μονάδες, με βουτιά 0.66%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,583.62 μονάδες, διολίσθησε κατά 1.04%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,770 μονάδες, με απώλειες 0.99%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,631.5 μονάδες, μειωμένος κατά 1.69%. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις