Αγορές

Ασταθείς ισορροπίες στο ΧΑ, απρόθυμοι αγοραστές


Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, εν αναμονή ειδήσεων από τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και της προετοιμασαίας των τραπεζικών stress test. Αρνητική η επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές, που βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της αβεβαιότητας για το χηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας όμως ότι σαφής τάση δεν έχει διαμορφωθεί. Καθοριστικός ο ρόλος των ξένων funds που δίνουν συχνά τόνο και κατεύθυνση στην αγορά και τις τελευταίες δεν έχουν δώσει δείγματα προθέσεων στο ΧΑ.

Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, που η πορεία τους διαμορφώνει κλίμα και ενδοσυνεδριακές τάσεις, επηρεάζοντας ολόκληρη την αγορά. Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί τώρα σε πληροφορίες-διαρροές σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο στελεχών του SSM με  εκπροσώπους των τραπεζών στην Αθήνα,εκπροσώπουςτων ελληνικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να εξαντλήσει την "αυστηρότητά" της με τις ελληνικές τράπεζες στα stess test.  Κατά την εκτίμηση των τεχνοκρατών του SSM, το σοβαρότερο πρόβλημα δεν είναι το κεφαλαιακό, αλλά ο αργός ρυθμός αύξησης των καταθέσεων - άρα πρέπει να αποφευχθεί ο,τιδήποτε θα ενίσχυε την δυσπιστία των καταθετών.

 Ενα άλλο κρίσιμο ζήτημα ζήτημα για την αγορά είναι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, όπου ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα και σημειώνονται καθυστερήσεις. Η πληροφορία ότι κλείνει το θέμα πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προσφέρει μια θετική ένδειξη από αυτό το μέτωπο.

Υπάρχουν λοιπόν πολλά στοιχεία που συντείνουν στη διαμόρφωση ευνοϊκής βραχυχρόνιας συγκυρίας για το χρηματιστήριο. Ομως τα τεχνικά στοιχεία δεν  συνηγορούν σε μία γρήγορη ανοδική ή καθοδική κίνηση. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, ο Γενικός Δείκτης έχει σκοντάψει ήδη δύο φορές στην περιοχή των 725 μονάδων, που αποτελεί ένα είδος "ορόσημου" για την  έναρξη νέου κύκλου ανάκαμψης ή μιάς αργόσυρτης διόρθωσης. Κατά πάσα πιθανότητα θα τεστάρει και σήμερα αυτή την περιοχή, με αβέβαιη έκβαση.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν κυριαρχεί η μεταβλητότητα, ενώ οι βασικοί δείκτες κινούνται σε τροχιά αργής διολίσθησης. Υποτονική  η συναλλακτική κίνηση, με τζίρο μόλις 3 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στα επίπεδα κλεισίματος της Παρασκευής. Ξεκίνησε με κέρδη 0,35% στις 725,272 μονάδες και τώρα  βρίσκεται στις 723, με ανεπαίσθητη ποσοστιαία μεταβολή.

Χωρίς ουσιώδη μεταβολή και ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,στις 1.880,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,17% και τώρα βρίσκεται στο +0,55%, στις 657 μονάδες. Eurobank, Ελλάδος και Alpha κερδίζουν περίπου 0,7%,  Πειραιώς +0,5%,  αμετάβλητη η Εθνική,  στο κόκκινο με απώλειες 2% η Attica.

Στα  εμποροβιομηχανικά blue chips ΟΛΠ και Ελλάκτωρ +2%,  Lamda +1,6%, ΔΕΗ και Aegean +1%. Στον αντίποδα Motor Oil και ΕΧΑΕ -1,1%, Βιοχάλκο, Grivalia, Follie και Φουρλής -0,8%.

Στα mid caps συνεχίζει να πρωταγωνίεί η μετοχή του  Υγεία (+5,7%), λόγω της δημόσιας πρότασης για το free float. ΙΚτίνος +5,2%,  Πλαστ. Θράκης +2%, ΜΙG +1%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις