Νωρίς το πρωί της Τετάρτης κατατέθηκε η τροπολογία για την καθολική και γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore, ρύθμιση την οποία έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τη ρύθμιση που περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων και επέτρεπε στους βουλευτές και τους υπουργούς να συμμετέχουν σε εταιρίες με έδρα σε χώρα του εξωτερικού. Η επίμαχη διάταξη αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το κύρος της κυβέρνησης και παρότι πήρε πίσω τη ρύθμιση άρον - άρον συνεχίζει να δέχεται πυρά και αυτό διότι η καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν προεκλογική και κυβερνητική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως και η τροπολογία που κατατέθηκε δημιουργεί προβληματισμούς ενώ θεωρείται ότι περιέχει «γκρίζα» σημεία. Στην τροπολογία, προβλέπεται προθεσμία εξήντα ημερών για να μεταβιβάσουν τις εξωχώριες εταιρείες όσοι έχουν το σχετικό μετοχικό κεφάλαιο. Ωστόσο, έμπειροι νομικοί επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη προθεσμία δημιουργεί «μεγάλο παράθυρο» για να σπεύσουν όσοι μετέχουν σε offshore ή εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού να τις μεταβιβάσουν. Επίσης, προς διευκρίνιση παραμένει το τι εννοεί ο νομοθέτης με τον όρο «συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρειών» και αν στον συγκεκριμένο περιορισμό περιλαμβάνονται και οι μετοχές εισηγμένων ξένων εταιρειών.
Σύμφωνα με την νέα διάταξη υπουργοί, βουλευτές και παρένθετα πρόσωπα όπως σύζυγοι και συγγενείς πρώτου βαθμού απαγορεύεται να μετέχουν στην διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού.
- Στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, και στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσοσττα.
- Για τα μη πολιτικά δημόσια πρόσωπα, ορίζεται απαγόρευση συμμετοχής τους σε εταιρία που εδρεύει σε χώρα "με φορολογικό σύστημα καταφανώς ελαφρύτερο έναντι του ελληνικού".