Πολιτική

Αυτοκίνητο σύμβολο μίας εποχής


Το Τράμπαντ ήταν το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο στην Ανατολική Γερμανία. Υπήρξε σύμβολο της κομμουνιστικής περιόδου και μετέπειτα θεωρήθηκε απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου. Στην πρώην ανατολική Γερμανία θεωρούνταν ένδειξη πολυτέλειας, παρά τις περιορισμένες επιδόσεις και τον αναποτελεσματικό δίχρονο κινητήρα του. Το Τραμπάντ που σημαίνει δορυφόρος στα γερμανικά ξεκίνησε να κατασκευάζεται μαζικά στην Ανατολική Γερμανία ως «κομμουνιστική απάντηση» στον γνωστό σκαραβαίο της Volkswagen.

«Για τους ανθρώπους στην Ανατολική Γερμανία, το Τράμπαντ σήμαινε προσωπική κινητικότητα. Ήθελαν τη μαζική παραγωγή αυτοκινήτων, που είχε ήδη ριζώσει στη Δύση. Η απάντηση σε αυτό ήταν ένα αυτοκίνητο εύκολο στην παραγωγή του.

Ήταν ένα καταναλωτικό προϊόν, το οποίο προσπάθησε να το αποκτήσει η συντριπτική πλειονότητα των Ανατολικογερμανών», λέει ο Σούρεν Μάροτς, διευθυντής στο Μουσείο DDR. Το πρώτο Trabi φτιάχτηκε το 1958 και για την εποχή του θεωρήθηκε ένα μοντέρνο αυτοκίνητο. Ο σκελετός του ήταν μεταλλικός. Ελλείψει χάλυβα χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή του συμπιεσμένα περισσεύματα βάμβακος, δεμένα με ρητίνη με βάση τη φαινόλη, προσδίδοντάς του το ψευδώνυμο χαρτόνι. Το πιο γνωστό μοντέλο ήταν το “Trabant 601” που βγήκε το 1964. Η παραγωγή του έφτασε τα τρία εκατομμύρια.

Ήταν ακριβό, καθώς κόστιζε 8 με 13 χιλιάδες μάρκα Ανατολικής Γερμανίας. Καθένας που ήθελε και μπορούσε να το αποκτήσει, έπρεπε να περιμένει 18 χρόνια για να το παραλάβει. Όλα αυτά άλλαξαν μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Το αυτοκίνητο έμβλημα θεωρήθηκε παλιομοδίτικο και μίζερο. Απόδειξη για αυτό είναι ότι το τελευταίο μοντέλο παρήχθη το 1991. Σήμερα άνθρωποι από όλο τον κόσμο εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον για το παλιό αυτοκίνητο. Στο Βερολίνο όλοι μπορούν να κάτσουν στο τιμόνι ενός Trabi με τη βοήθεια ξεναγών. Η οδήγηση του είναι μία πρόκληση για τους τουρίστες. «Τα φρένα είναι πρωτόγονα, δεν είναι του 2014», λέει ένας αμερικανός τουρίστας. Το Trabi παραμένει μια αυθεντική οδηγική εμπειρία, πλήρης και με όλες τις παγίδες της, καθώς δεν έχει αντλία καυσίμου, ούτε φίλτρο λαδιού.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις