Χρηστικά

Αυτόματες επιστροφές φόρων στους «καλούς φορολογούμενους»!


Οι επιστροφές φόρων θα είναι ταχύτατες σε όσους δεν έχουν ιστορικό φορολογικών παραβάσεων αλλά και πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αυτόματη και ηλεκτρονική  επιστροφή ΦΠΑ και άλλων φόρων, στους συνεπείς φορολογούμενους, ενώ παραμένουν οι αυξημένοι έλεγχοι για τους ασυνεπείς.

Οι επιστροφές φόρων θα είναι ταχύτατες σε όσους δεν έχουν ιστορικό φορολογικών παραβάσεων αλλά και πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς την εφορία. Τα στοιχεία αυτά και ή γενικότερη συμπεριφορά, θα συνθέτουν το «προφίλ των φορολογουμένων».

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που θα θεσμοθετηθεί για τις επιστροφές φόρων και το οποίο επεξεργάζεται η  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημα επιστροφής του φόρου και θα λαμβάνουν το ποσό άμεσα, μέσω αυτόματων ελέγχων που θα διενεργούνται από το Taxisnet για την πλήρωση των προϋποθέσεων.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει, εξάλλου, ότι «εντός του 2022 στοχεύουμε στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφών για όλες τις κατηγορίες των φόρων, με αξιοποίηση του προφίλ των φορολογουμένων και ανάλυση κριτηρίων».

Οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα ενημερώνονται άμεσα, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος και χωρίς παρέμβαση υπαλλήλου της Εφορίας, για την ημερομηνία επιστροφής του ποσού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο. 

Οι κερδισμένοι

Από το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφής των φόρων ευνοούνται βασικά οι κατηγορίες επιτηδευματιών που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  1. Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων, κατόπιν ελέγχων, ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.
  2. Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
  3. Δεν χαρακτηρίζονται ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.
  4. Πληρώνουν έγκαιρα τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις και εξυπηρετούν ρυθμίσεις για παλαιότερα χρέη.

Εξαιρέσεις

Πάντως, από τις αυτόματες επιστροφές φόρων θα εξαιρούνται:

  • Τα μεγάλα ποσά επιστροφής, οι υποθέσεις των οποίων θα ελέγχονται.
  • Όσοι στο παρελθόν έχουν υποπέσεις σε φορολογικές παραβάσεις και ειδικά όσοι επιχείρησαν να εισπράξουν ΦΠΑ που δεν δικαιούνταν.

Τρέχουν οι επιστροφές φόρων

Σημειώνεται ότι οι επιστροφές φόρων από την Εφορία στους φορολογούμενους, «τρέχουν» φέτος, με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Ειδικότερα, το σύνολο των επιστροφών φόρου που υπολογίζει να επιστρέψει φέτος η ΑΑΔΕ ανέρχεται σε 4,96 δισ. ευρώ, ενώ στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου, επιστράφηκαν φόροι ύψους 2,7 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος, για το ίδιο διάστημα ήταν οι επιστροφές φόρων να διαμορφωθούν σε 1,9 δισ. ευρώ. δηλαδή, επιστράφηκαν περισσότεροι κατά 800 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα