Αγορές

Citigroup: Ξανά στις αγορές η Ελλάδα - Εκδίδει 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο


Mε την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου εντός, μάλιστα, του Ιανουαρίου, θα εγκαινιάσει ο ΟΔΔΗΧ τις εξόδους στις αγορές για το 2022. Την είδηση «δίνει» η Citigroup, η οποία εκτιμά ότι το ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει 3,5 δις.ευρώ από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Εντός του 2022 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους θέτει και  πάλι ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Στοχεύει σε άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων, ενώ θα προχωρήσει και στην έκδοση του πρώτου «πράσινου» ελληνικού κρατικού ομολόγου, στα μέσα του 2022.

Όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ στο στρατηγικό πλάνο που δημοσιοποίησε για το 2022, ,οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται σε 24,8 δισ. ευρώ. Εκτός από τα 12 δισ. που θα προκύψουν από τις αγορές, η χρηματοδότηση θα προέλθει από «πηγές» όπως επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA) 1,3 δισ. ευρώ,  RFF, CEB, ύψους 4,2 δισ. , έσοδα ιδιωτικοποιήσεων 0,7 δισ. ευρώ, καθώς επίσης και από τη μείωση κατά 6,6 δισ. ευρώ διαθέσιμων στο μεγάλο κεφαλαιακό «μαξιλάρι».

Το 2021 ελληνικό δημόσιο άντλησε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 15,8 δισ. ευρώ, από την έκδοση ευρείας γκάμας ομολόγων (5ετή, 10ετή, 30ετή) αλλά και από επανεκδόσεις.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα