Πολιτική

ΔΕΗ: Πώς θα ωφεληθεί από την έκπτωση 15% στους λογαριασμούς


  «Μ’ ένα σμπάρο… τρία τρυγόνια» πετυχαίνει η ΔΕΗ, προσφέροντας 15% έκπτωση στους καταναλωτές-πελάτες της που εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ρεύματος: Ενισχύει τη ρευστότητα και βελτιώνει τους χρηματοοικονομικούς δείκτες της επιταχύνοντας τις εισπράξεις, δίνει «ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και παράλληλα αποκτά ένα ισχυρό όπλο στη μάχη του ανταγωνισμού που μόλις άρχισε.

Η έκπτωση "μεταφράζεται" βέβαια σε χαμηλότερη τιμή πώλησης ρεύματος και σε απώλεια εσόδων. Ομως, όπως επισημαίνουν στελέχη της ςταιρείας, η επίπτωση αυτή θα αντισταθμισθεί στα οικονομικά αποτελέσματα από την αύξηση των διαθεσίμων, τη μείωση του δανεισμού και την περιστολή του χρηματοοικονομικού κόστους.

 Αναλυτές του κλάδου ενέργειας εκτιμούν πάντως ότι τα χρηματοοικονομικά οφέλη δεν θα αντισταθμίσουν πλήρως την επίδραση από την απώλεια εσόδων, τουλάχιστον σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Μεσομακροπρόθεσμα όμως η ΔΕΗ θα βγεί ωφελημένη, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη εισπραξιμότητα απαιτήσεων, μείωση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών και βελτίωση της σύνθεσης του πελατολογίου της.

Ελάφρυνση στους λογαριασμούς

Η έκπτωση 15% για καταναλωτές που πληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς  ισχύει από σήμερα  και αφορά το καθαρό ποσό του ρεύματος (όχι το συνολικό ποσό του λογαριασμού, όπου περιλαμβάνονται δημοτικά τέλη κλπ).

Την έκπτωση θα μπορέσουν να καρπωθούν επίσης εκατομμύρια καταναλωτές που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, εφόσον προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους και τηρούν τους διακανονισμούς.

Η διοίκηση της εταιρίας με την κίνηση αυτή από την μία πλευρά προσφέρει οικονομική «ανάσα» σε εκατομμύρια νοικοκυριά και από την άλλη πλευρά στοχεύει σε στη βελτίωση των οικονομικών της δεικτών.

Τα οφέλη και οι στόχοι της ΔΕΗ

Στόχος της ΔΕΗ είναι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα, να περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και μέσω της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της εταιρίας και να περιοριστεί ο δανεισμός.
Παρά το γεγονός ότι η μείωση των τιμολογίων αναμένεται να επιφέρει μείωση του κύκλου εργασιών, εντούτοις η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι η αύξηση της εισπαραξιμότητας σε συνάρτηση με την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα αντισταθμιστεί φέρνοντας θετικό ισοζύγιο στα κέρδη της ΔΕΗ.

Παράλληλα η ΔΕΗ με την κίνηση αυτή στέλνει το δικό της μήνυμα στους εναλλακτικούς παρόχους,  καθώς η «μάχη» στον αγορά ενέργειας μόλις ξεκίνησε και η ΔΕΗ στοχεύει να κρατήσει το "υγιές" πελατολόγιο, που θα της επιτρέψει να διευρύνει  τα περιθώρια κέρδους.

Επισημαίνεται ότι βάσει των μνημονιακών και άλλων δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά πρέπει να μειωθεί στο 50% μέχρι το 2020. 

Η μάχη του ανταγωνισμού

Οι προσφορές και οι χαμηλότερες τιμές οδηγούν πολλούς καταναλωτές στο να αλλάξουν εταιρεία προμήθειας. Ηδη, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, περίπου 520.000 μετρητές κατανάλωσης ρεύματος άλλαξαν χέρια... και από τη ΔΕΗ πέρασαν σε ιδιωτικές εταιρείες. Τον Μάρτιο το μερίδιο της δημόσιας επιχείρησης σε μέση, χαμηλή και υψηλή τάση έχει υποχωρήσει στο 92,78%, με το υπόλοιπο 7,22% να μοιράζονται επτά εταιρείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου του ΛΑΓΗΕ η ΔΕΗ συνέχισε να χάνει μερίδια αγοράς έναντι των εναλλακτικών παρόχων χάνοντας άλλο 1,38% στην λιανική. Πλέον το ποσοστό της έχει περιοριστεί στο 91,4% με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στους εναλλακτικούς να κατέχονται πλέον από Ηρων (2,42%), Elpedison (2,13%) και Protergia (1,91%).

Οι εναλλακτικοί πάροχοι στοχεύουν κυρίως στους επιχειρηματικούς καταναλωτές Μέσης Τάσης, προσφέρονταςς ανταγωνιστικά τιμολόγια έναντι της ΔΕΗ, η οποία διατηρεί υψηλές τιμές. Το στοίχημα αυτό το έχουν κερδίσει, αφού το μερίδιο τους ξεπερνά το 10% και προβλέπεται να αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στους καταναλωτές στη Χαμηλή Τάση, δηλαδή στους οικιακούς και εμπορικούς πελάτες η διείσδυση παραμένει πολύ χαμηλή. Για να κερδίσουν τα νοικοκυριά, οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει καμπάνιες προσέλκυσης, με προσφορές για τους νέους συνδρομητές.

Αυτό, όμως, που περιμένουν οι τρίτοι παίκτες για να διεκδικήσουν σημαντικά μερίδια στην αγορά είναι οι δημοπρασίες ηλεκτρισμού, που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε εξέλιξη και τα νέα μέτρα αποσκοπούν στην εξασφάλιση της πρόσβασης τρίτων σε φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις