Είναι κάτι πρωτόγνωρο και συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει πλέον να έχει λεφτά στην τράπεζα. Ισως γιατί φοβούνται «κούρεμα» καταθέσεων, ίσως γιατί μια πιθανή επιστροφή στη δραχμή ή χρεοκοπία όλοι σπεύδουν να «φυλάξουν τα ρούχα τους» από οποιονδήποτε κίνδυνο.
Εκεί που οποιοσδήποτε είχε καταθέσεις λογιζόταν ως ισχυρός στην κοινωνία, τώρα δείχνει ως το επόμενο θύμα που δεν έχει φροντίσει να περισώσει την περιουσία του. Αφαντοι δανειολήπτες επιστρέφουν για να δώσουν τα λεφτά που χρωστάνε, εργοδότες σπεύδουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους, πληρώνονται φόροι ακόμη και προκαταβολικά, μαγαζάτορες πληρώνουν τους πιστωτές τους, αρκεί να μην λεφτά στο λογαριασμό τους.
Κι αν αυτό δεν φτάνει υπάρχει και η κατανάλωση. Δεν ανέβηκε τυχαία η αγορά του αυτοκινήτου, δεν χτύπησαν ζενίθ οι αγορές ηλεκτρονικών ειδών, δεν βγήκαν τυχαία τα ποσά που ήταν κρυμμένα στα μπαούλα και στα στρώματα. Ολοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα, για τη συμφωνία ή το Grexit.
Φυσικά μεγάλο θύμα αυτής της πρακτικής οι τράπεζες που προειδοποιούν ότι το ρευστό τελειώνει, έστω και με την αφαίμαξη των 50 ευρώ. Με τις τράπεζες κλειστές αποταμίευση ή καταθέσεις δεν υπάρχουν και όλο το ρευστό πάει στην κατανάλωση, να δουν επιτέλους και μια άσπρη μέρα και τα μαγαζιά…
ΕΥΖην
Ghosting: H ψυχολογία και τα κίνητρα πίσω από τη σύγχρονη "επιδημία" εξαφανίσεων
Το ghosting -η απότομη διακοπή επικοινωνίας σε μια σχέση χωρίς εξήγηση- έχει γίνει ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Από περιστασιακές γνωριμίες, έως μακροχρόνιες φιλίες και επαγγελματικ ...