Τράπεζες

Δεν βρίσκουν αγοραστή 7 στις 10 κατοικίες που βγαίνουν στο σφυρί


Το απογοητευτικά χαμηλό το ενδιαφέρον στους πλειστηριασμούς και τα πολιτικά... ατυχήματα

Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για εταιρείες διαχείρισης και τράπεζες που επισπεύδουν πλειστηριασμούς κατοικιών, με αποτέλεσμα να μένουν στα αζήτητα επτά στις δέκα κατοικίες που βγαίνουν στο «σφυρί» από την αρχή του έτους.

Τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών δείχνουν ότι, αν και υπάρχει μικρή βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν, όταν οι περισσότερες κατοικίες που εκπλειστηριάζονταν κατέληγαν στους ίδιους τους επισπεύδοντες, τα ποσοστά επιτυχίας παραμένουν πολύ χαμηλά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύνολο 4.852 πλειστηριασμών που ολοκληρώθηκαν σε όλη τη χώρα, μόνο 1.364 κατέληξαν στην κατακύρωση των ακινήτων σε αγοραστές. Δηλαδή, περίπου το 72% των πλειστηριασμών κατέληξαν άγονοι.

Στις ακριβές κατοικίες, με αξία άνω των 300.000 ευρώ, υπήρξαν πρόσφατα τουλάχιστον δύο παραδείγματα που, ύστερα από πολλές δυσκολίες, διατέθηκαν τέτοια ακίνητα μέσω πλειστηριασμών. Κατοικία της Μελίνας Εμφιετζόγλου (Μηχανική) διατέθηκε έναντι 2,9 εκατ. ευρώ, ενώ έναντι 585.000 διατέθηκε η κατοικία του συνιδρυτή της Raxevsky, Γ. Μουρτζούχου.

Ωστόσο, η συνολική εικόνα απέχει ακόμη πάρα πολύ από το να χαρακτηρισθεί ικανοποιητική. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τους συνολικά 180 πλειστηριασμούς κατοικιών αξίας άνω των 300.000 ευρώ που έχουν ολοκληρωθεί από την αρχή του έτους μέχρι την Παρασκευή, 10 Ιουνίου μόνο σε 54 περιπτώσεις η διαδικασία ήταν επιτυχής, δηλαδή βρέθηκε αγοραστής για τα ακίνητα. Δηλαδή, στο 70% των περιπτώσεων η διαδικασία ήταν άγονη, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό.

Το πρόβλημα της έλλειψης αγοραστών είναι γενικότερο, αφού και στις κατοικίες με αξία έως 300.000 ευρώ λιγότεροι από έναν στους τρεις πλειστηριασμούς είχαν επιτυχία. Συνολικά μέχρι τις 10 Ιουνίου ολοκληρώθηκαν 4.679 πλειστηριασμοί κατοικιών αξίας έως 300.000 ευρώ, αλλά μόνο σε 1.314 περιπτώσεις βρέθηκε τελικά αγοραστής.

Εταιρείες διαχείρισης δανείων και τράπεζες αναμένεται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα μια τακτική αποφυγής... πολιτικών ατυχημάτων στους πλειστηριασμούς, κάνοντας πολύ προσεκτικές κινήσεις σε διαδικασίες ρευστοποίησης κατοικιών μικρής αξίας, ενώ θα συνεχίσουν με ένταση την προσπάθεια εκποίησης ακριβών ακινήτων.

Για τις «λαϊκές» κατοικίες, οι επισπεύδοντες θα είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθεί αρνητική δημοσιότητα, που θα έχει αντανάκλαση και στην κυβέρνηση, όπως συνέβη μέσα στον Μάιο σε μία περίπτωση στη Θεσσαλονίκη.

Το περιστατικό πλειστηριασμού κύριας κατοικίας που «χτύπησε καμπανάκια» στην κυβέρνηση, τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης ήταν αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου συστημική τράπεζα διέθεσε μικρό, παλιό διαμέρισμα ανέργου με ανάπηρη σύζυγο, έναντι 56.000 ευρώ, για υπόλοιπο οφειλής 30.000 ευρώ και ενώ ο δανειολήπτης είχε ήδη πληρώσει για το δάνειο 80.000 ευρώ.

Η υπόθεση πήρε μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να αποφασισθεί από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, να γίνονται στο εξής πολύ προσεκτικοί χειρισμοί, ώστε να αποφεύγονται ρευστοποιήσεις ακινήτων που θα προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου, οπότε και διακόπτονται για τον Αύγουστο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, είναι αναρτημένοι συνολικά 2.186 πλειστηριασμοί κατοικιών και οι περισσότεροι αφορούν ακίνητα χαμηλής αξίας, έως 200.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις