Οικονομία

Die Welt: «Το ΔΝΤ ζητά κούρεμα χρέους 100 δισ. για την Ελλάδα»


Σε ανάλυσή της για την Ελλάδα, η γερμανική Die Welt αναφέρει πως «ο ΥΠΟΙΚ Ολαφ Σολτς είναι ένας σοβαρός και συγκρατημένος πολιτικός, ο οποίος δεν κάνει αστεία δημοσίως. Απαντά μόνον όταν έχει απάντηση στο ερώτημα που τίθεται - ακόμα και αν αυτό είναι συχνά βαρετό ή αλαζονικό».

«Αλλά κάποιες φορές οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στον νέο υπ. Οικονομικών να έχει τον χρόνο που θα ήθελε. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συνθήκες καθορίζονται σε κάποιο βαθμό και από το ΔΝΤ. Ο θεσμός της Ουάσιγκτον που ήταν ιδιαίτερα "κουμπωμένος" στο ζήτημα συμμετοχής στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, τώρα θέλει να συμμετάσχει. Για να το κάνει αυτό, ζητά από τους Ευρωπαίους και τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να αναλάβουν δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους της υπερχρεωμένης χώρας », τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Μέχρι τώρα το ΔΝΤ ζητούσε ελάφρυνση χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, ως όρο συμμετοχής του στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Αθήνα. Η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει τη μερίδα του λέοντος, κάτι για το οποίο απλά δεν ήθελε να δώσει εξηγήσεις ο υπ. Οικονομικών», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο λογαριασμός για τους αμέτοχους παρατηρητές –απλοποιημένος- έχει ως εξής:

  • Το τρίτο πακέτο βοήθειας ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ θα συμμετέχει πιθανότατα με 1,6 δισ. ευρώ.
  • Επί συνικού χρέους 330 δισ. ευρώ οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να διαγραψουν 100 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ θα έχανε μόλις 1,6 δισ. ευρώ - αλλά δεν είναι έτοιμο ούτε για αυτή την παραχώρηση.

Ο Σολτς, λοιπόν, βρίσκεται μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο δίλημμα. Γιατί, ακόμα και εάν ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να μετατρέψει τον ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θέλουν να παραιτηθούν από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης», σημειώνει η Die Welt.

«Το ΔΝΤ πάλι, παρά το σκεπτικισμό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι περισσότερο ευέλικτο από πριν. Άλλωστε, δεν είναι και τόσο ανεξάρτητο όσο θέλει να δείχνει. Οπότε, δεν θα επιμείνει αναπόφευκτα για τα 100 δισ. ευρώ. Μόνο που το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση, που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές», υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις