Οικονομία

Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα, μεγάλη πτώση εξαγωγών και εισαγωγών – Στήριγμα ο τουρισμός


Πάνω από 10% η μείωση των εξαγωγών, στο 1,9% αυτή των εισαγωγών – Ενθαρρυντικά στοιχεία από τον τουρισμό

Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος με μεγάλη πτώση των εξαγωγών που υπερέβη αυτή των εισαγωγών καταγράφηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,7% ( 11,4% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9% (αύξηση 1,5% σε σταθερές τιμές), με συνέπεια το εμπορικό έλλειμμα να επιδεινωθεί και να συμβάλλει αποφασιστικά στο «άνοιγμα» του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο αλλά και το πρώτο τρίμηνο του 2024 (έφτασε τα 4,2 δισ.ευρώ).

Στήριγμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δίνει ξανά ο τουρισμός, ο οποίος συνεχίζει δυναμικά με τη χρονιά-ρεκόρ του 2023. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 24,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,2%, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023. Αναφορικά με τον  φετινό Μάρτιο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 31,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 34,2%, σε σχέση με το Μάρτιο του 2023.

Χάρη στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου μεταφορών, διευρύνθηκε το ισοζύγιο υπηρεσιών, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών περιορίστηκε. Σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 24,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,2%.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε έλλειμμα έναντι πλεονάσματος το α΄ τρίμηνο του 2023, και διαμορφώθηκε σε 424,9 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, υπερδιπλασιάστηκε, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, και διαμορφώθηκε σε 4,6 δισεκ. ευρώ.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, στις απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καταγράφηκαν ροές ύψους 443,3 εκατ. ευρώ και στις υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, καταγράφηκαν ροές ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 2,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά στο μεγαλύτερο βαθμό την άνοδο κατά 3,7 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Επενδύσεις

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 2,6 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και, σε μικρότερο βαθμό, στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 968,0 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις