Πολιτική

Δηλητήριο οι ...γόπες


Τα αποτσίγαρα είναι όμως το 58% των σκουπιδιών στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Συνολικά στη χώρα μας παράγονται ετησίως 3.500 τόνοι αποτσίγαρων που σε μεγάλο ποσοστό καταλήγουν στις θάλασσες και τις ακτές.Πόσο επικίνδυνα είναι και γιατί;Τα αποτσίγαρα και κυρίως το φίλτρο τους αποδεσμεύουν στο περιβάλλον καρκινογόνες ουσίες: νικοτίνη, αρσενικό και βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο.

Οι ουσίες αυτές από τα αποτσίγαρα που πετιούνται στη θάλασσα ή στις ακτές καταλήγουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής μολύνοντας έτσι τα ψάρια, π.χ. τους τόνους, και τελικά στο πιάτο μας, στη διατροφική αλυσίδα. 

Όταν λοιπόν τα πετάμε στις θάλασσες και τις ακτές, ταΐζουμε με τοξικές ουσίες τα ψάρια και τα θαλασσινά που αργά ή γρήγορα βάζουμε στο τραπέζι μας.Ακόμα πιο σοβαρό όμως είναι το γεγονός ότι η συνήθεια αυτή θέτει σε κίνδυνο τα μικρά παιδιά, διότι έχουν τη συνήθεια να βάζουν ό,τι βρουν στο στόμα τους και κινδυνεύουν από θανατηφόρο δηλητηρίαση με νικοτίνη.Ανάλογο κίνδυνο διατρέχουν και τα κατοικίδια ζώα.

Το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας έκανε το 2009 μία ενδιαφέρουσα έρευνα: έβαλαν σε έναν κάδο με ένα λίτρο νερό δύο αποτσίγαρα και έριξαν μέσα 100 υδρόβιους ψύλλους. Μετά από 48 ώρες είχαν ψοφήσει όλοι, λόγω των ουσιών που αποδεσμεύτηκαν. Σύμφωνα με μετρήσεις της γερμανικής οικολογικής οργάνωσης BUND διαπιστώθηκε ότι αρκούν μερικά αποτσίγαρα για τη μόλυνση 40 λίτρων υπόγειων υδάτων.

Μετά από αυτές τις μετρήσεις διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί προσπαθούν να δρομολογήσουν μέτρα προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αλλά και της διατροφικής αλυσίδας. Διότι τα φίλτρα των τσιγάρων χρειάζονται μήνες για να παρασκευαστούν, κοστίζουν χρήματα και εργατοώρες, αλλά τα κατάλοιπα των συστατικών τους μολύνουν τις θάλασσες και το υπέδαφος επί χρόνια.

Πηγή: prenium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις