Επιχειρήσεις

Δημόσιο-ΑΑΔΕ “χρυσώνουν” την Premia με ενοίκιο 365.000!


 Το ελληνικό Δημόσιο και η ΑΑΔΕ “χρυσώνουν” τον όμιλο Premia του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, μισθώνοντας με μηνιαίο ενοίκιο 365.000 ευρώ (4,38 εκατ. ευρώ ετησίως) το πρώην εμπορικό κέντρο Athens Heart, όπου θα στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία της ΑΑΔΕ και άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

 Το μίσθωμα αυτό αντιστοιχεί σε ετήσια απόδοση περίπου 28%(!) επί του τιμήματος των 15,7 εκατ. ευρώ που είχε καταβάλει πρόσφατα ο όμιλος Premia για αγοράσει το ακίνητο από την "πρόγονο" της εταιρεία Pasal, συμψηφίζοντας ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς την Εθνική Τράπεζα. Αν προστεθούν στο κόστος απόκτησης και οι δαπάνες ανακατασκευής-διαρρύθμισης του κτιριακού συγκροτήματος, η ετήσια απόδοση για την Premia θα είναι τουλάχιστον 20%!

Επισημαίνεται ότι η μέση ετήσια απόδοση των μεγάλων εμπορικών ακινήτων που κατέχουν οι εισηγμένες εταιρείες ακίνητης περιουσίας είναι περίπου 7,5% και η απόσβεσή γίνεται σε  ορίζοντα 13-15 ετών. Στην προκειμένη περίπτωση η Premia  θα κάνει απόσβεση του κόστους αγοράς σε μόλις... τριάμισυ χρόνια και στην 5ετία θα έχει αποσβέσει και τι δαπάνες ανακατασκευής.

Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι “δεν υπάρχει προηγούμενο απόδοσης 20% - η ΑΑΔΕ και το Δημόσιο θα πληρώνουν “ακατανόητα” υψηλό μίσθωμα”.

Η σύμβαση μίσθωσης που υπέγραψαν η ΑΑΔΕ και η Primalaft Athens, θυγατρική της Premia, είναι 12ετούς διάρκειας και προβλέπει αναπροσαρμογή του μισθώματος μετά την τριετία. Στο διάστημα της μίσθωσης ο όμιλος Premia θα εισπράξει συνολικά 52,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα επιπλέον ποσά από την αναπροσαρμογή του ενοικίου μετά την τριετία.

Θα αποκομίσει έτσι ποσό τριπλάσιο από το κόστος αγοράς (15,7 εκατ. ευρώ) και θα εξασφαλίσει συνολικό κέρδος της τάξεως των 22 εκατ. ευρώ μετά την κάλυψη των δαπανών ανακατασκευής.

Η ανακοίνωση

Η εισηγμένη εταιρεία Premia Properties ανακοίνωσε ότι η κατά 100% θυγατρική της Primalaft Athens. υπέγραψε σύμβαση μίσθωσης για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ σε ακίνητα ιδιοκτησίας της, στην οδό Πειραιώς 180-186.

Εκεί θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, «πράσινο» συγκρότημα γραφειακών χώρων, πιστοποιημένο για τα βιοκλιματικά του χαρακτηριστικά κατά LEED Gold. H συνολική επιφάνεια θα ανέρχεται περίπου 26.500 τ.μ. με μετατροπή του υφιστάμενου εμπορικού κέντρου Athens Heart σε κτίριο γραφείων, σε συνδυασμό με την ανέγερση νέου κτιρίου γραφείων σε όμορο ιδιόκτητο οικόπεδο.

H σύμβαση μίσθωσης είναι 12ετούς διάρκειας και το ετήσιο συνολικό μίσθωμα ανέρχεται σε € 4,382 εκατ. για τους ανωτέρω γραφειακούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων 92 θέσεων στάθμευσης. Επίσης, αναμένονται πρόσθετα έσοδα από τη διαχείριση των επιπλέον περίπου 500 θέσεων στάθμευσης που υπάρχουν στα 3 υπόγεια πάρκινγκ του υφιστάμενου κτιρίου, το οποίο θα αναβαθμιστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ηλεκτροκίνησης.

Οι σχετικές εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024.

Ο Ηλίας Γεωργιάδης, πρόεδρος της PREMIA PROPERTIES, δήλωσε: «Η μετατροπή του AthensHeart σε σύγχρονο χώρο γραφείων ήταν ένα απαραίτητο βήμα για να διορθωθεί επενδυτικά η χαμηλή απόδοση του ακινήτου σαν εμπορικό κέντρο. Η ανακατασκευή του κτιρίου με βιοκλιματικό σχεδιασμό και αρχιτεκτονική υψηλής αισθητικής είναι ένα βήμα για την αναβάθμιση της οδού Πειραιώς κοντά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η μετατροπή και επέκταση του κτιρίου εντάσσεται στη στρατηγική της PREMIA για δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων υποδομών κοινωνικού χαρακτήρα, μια στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει με επιτυχία στη Σουηδία και εφαρμόζουμε και στην Ελλάδα».

Ο Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της PREMIA PROPERTIES, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συμφωνία με την ΑΑΔΕ. Πρόκειται για την πρώτη μας επένδυση στον κλάδο των «πράσινων» γραφείων και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που θα συνεργαστούμε με ένα μισθωτή υψηλού κύρους. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή συνεργασία Ιδιωτικού - Δημόσιου τομέα με τη δημιουργία ενός βιοκλιματικού κτιρίου χαμηλής ενεργειακής απόδοσης το οποίο θα αποτελέσει τοπόσημο για την περιοχή.

Η μεταστέγαση επτά Γενικών Διευθύνσεων του Υπουργείου Οικονομικών και των κεντρικών Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ θα βοηθήσει στη μείωση των δημόσιων δαπανών, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας 1.500 υπαλλήλων αλλά και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ταυτόχρονα αποδεσμεύονται ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δημιουργείται ένα κτιριακό συγκρότημα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αισθητικής με ενεργειακά αποδοτικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο κτίριο του Ελληνικού Δημοσίου με πιστοποίηση κατά LEED σε επίπεδο Gold.

Η συγκεκριμένη επένδυση ενισχύει τα μεγέθη και βελτιστοποιεί τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της PREMIA με την προσθήκη ενός ποιοτικού ακινήτου υψηλών αποδόσεων και προδιαγραφών».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα