Οικονομία

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: δύσκολος ο στόχος της ανάπτυξης


Με υψηλό ρυθμό πρέπει να «τρέξει» η οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του του 2017, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% φέτος, εκτιμά το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του για τη μείωση των επενδύσεων που καταγράφηκε στο γ’ τρίμηνο του 2017, εκτός όπως επισημαίνει και αν οφείλεται στην υστέρηση της υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Πρόκειται για το θέμα που είχε αναδείξει το Σin, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εκταμιεύσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο τρίτο τρίμηνο του 2017, περιορίστηκαν σε 869 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι στο ίδιο τρίμηνο, από το ΠΔΕ εκταμιεύτηκαν κονδύλια ύψους 1.379 εκατ. ευρώ.  Καταγράφηκε δηλαδή μείωση κατά 510 εκατ. ευρώ, ή κατά 37%.

Στην ίδια περίοδο, η δαπάνη των επενδύσεων φέτος διαμορφώθηκε σε 5.106 εκατ. ευρώ, από 5.579 εκατ. ευρώ, στο γ΄ τρίμηνο του 2016, σημειώνοντας πτώση κατά 8,47% ή κατά 473 εκατ. ευρώ.

Αν οι εκταμιεύσεις κονδυλίων από το κονδύλι των δημοσίων επενδύσεων ήταν στα περυσινά επίπεδα, όχι μόνο θα αποτρέπονταν η πτώση της συνολικής επενδυτικής δαπάνης της οικονομίας, αλλά θα ενισχύονταν και η κατανάλωση και το εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών, δεδομένου ότι το 90% των κεφαλαίων του ΠΔΕ είναι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. (βλ. σχετικά (https://www.sofokleousin.gr/archives/365344.html).

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά στο ΑΕΠ, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει ότι: "το Γ’ τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές 2010) αυξήθηκε κατά 1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την αύξηση του Β΄ τριμήνου σε 1,6% από 0,8% που ήταν η αρχική εκτίμηση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι το +1,6% του Β΄ τριμήνου είναι η καλύτερη τριμηνιαία επίδοση (συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους) που έχει σημειωθεί από το Α’ τρίμηνο του 2008. Βάσει των στοιχείων αυτών στο εννεάμηνο 2017 το πραγματικό ΑΕΠ καταγράφει άνοδο 1,1%. Για την επίτευξη όμως του ετήσιου στόχου της μεγέθυνσης (+1,6%) απαιτείται το τελευταίο τρίμηνο του 2017 ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 3,1%".

Επενδύσεις

Για τις πιέσεις σε επενδύσεις και κατανάλωση το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι "παρά τα θετικά σημάδια που κατέγραψαν επιμέρους οικονομικοί δείκτες το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016 (απασχόληση, δείκτες παραγωγής, εμπιστοσύνης κ.α.) τόσο οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) όσο και η κατανάλωση δεν είχαν θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ οι επενδύσεις κατέγραψαν πτώση κατά 8,5%, μεταβολή η οποία αποτελεί αρνητική εξέλιξη ειδικά σε μία περίοδο όπου είχε περιοριστεί η αβεβαιότητα λόγω της επιτυχούς ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης. Πάντως το γεγονός ότι η σημαντική αυτή πτώση οφείλεται, κατά βάση, στην πτώση κατά 20,9% της κατηγορίας επενδύσεων "Άλλες Κατασκευές" - η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το Πρόγραμμα ∆ημοσίων Επενδύσεων (Π∆Ε)- είναι συνεπώς πιθανό να πρόκειται για παροδικό πρόβλημα. Τα στοιχεία για το σύνολο του έτους θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα για την πορεία των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία. Σημαντική άνοδο κατά 7,8% κατέγραψαν οι εξαγωγές με το μεγαλύτερο ποσοστό της ανόδου να οφείλεται στην αύξηση εξαγωγών υπηρεσιών (τουρισμός και μεταφορές). Ωστόσο, υψηλότερη άνοδο κατέγραψαν οι εισαγωγές (+9,3%), η οποία αντιστάθμισε πλήρως την άνοδο των εξαγωγών, με αποτέλεσμα η καθαρή συνεισφορά του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ το Γ’ τρίμηνο να είναι αρνητική. Η συνιστώσα του ΑΕΠ που κινήθηκε θετικά είναι ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου(+10,6%). Η αύξηση αυτή αποδίδεται εξολοκλήρου στη μεταβολή των αποθεμάτων (υπολειμματικό μέγεθος) τα οποία μειώθηκαν με σημαντικά μικρότερο ρυθμό σε σχέση με πέρυσι".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις