Η ενότητα και η ομαλή «συγκατοίκηση» των διαφορετικών τάσεων και μπλοκ στο νέο πολιτικό «οικοδόμημα» της Κεντροαριστεράς, αποτελεί το πλέον δύσκολο εγχείρημα, στο οποίο η Φώφη Γεννηματά-νικήτρια των χθεσινών εκλογών- καλείται να βρει απαντήσεις. Ο ιδιαίτερα ενισχυμένος Νίκος Ανδρουλάκης που στηρίζεται από το βενιζελικό μπλοκ και εκφράζει τους «μεταρρυθμιστές» του ΠΑΣΟΚ, θα αποτελέσει ισχυρή αντιπολιτευτική τάση εντός του νέου φορέα. Καμίνης και Θεοδωράκης αναμένεται να δημιουργήσουν τις δικές τους συνιστώσες, εκφράζοντας κυρίως κεντρώες πολιτικές δυνάμεις.
Το εγχείρημα του νέου Κεντροαριστερού φορέα, βρήκε ανταπόκριση, κάτι που αποδεικνύεται από την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Ο νέος πολιτικός φορέας δείχνει «ψήγματα» ισχυρής δυναμικής και την προδιάθεση να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Ωστόσο, πρέπει πρώτα να λύσει τα «του οίκου του», μετουσιώνοντας σε πράξη τα ενωτικά μηνύματα που αφειδώς «μοίρασαν» οι υποψήφιοι για την ηγεσία του φορέα, μετά το πέρας των εκλογών. Η νικήτρια της αναμέτρησης, Φώφη Γεννηματά θα επιχειρήσει να ορίσει το πλαίσιο και τους κανόνες «παιχνιδιού» στην Κεντροαριστερά, ενόψει μάλιστα και του επερχόμενου συνεδρίου που θα λάβει χώρα το επόμενο διάστημα.
Η εσωκομματική κόντρα του παλαιού ΠΑΣΟΚ μεταφέρεται στην Κεντροαριστερά
Απέναντί της, όμως, η κ.Γεννηματά θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ισχυρή μειοψηφία, που εκφράζεται από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος στις χθεσινές εκλογές έλαβε το 44% των ψήφων. Με την αθρόα στήριξη του βενιζελικού μπλοκ, ο ευρωβουλευτής εδραιώνεται ως το αντίπαλον δέος της Γεννηματά, εντός του νέου φορέα.
Για κάποιους, η κόντρα Γεννηματά-Βενιζελικών που ξεκίνησε στο ΠΑΣΟΚ, θα συνεχιστεί με κάθε «επισημότητα» και στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, παρά το γεγονός ότι αμφότεροι Γεννηματά και Ανδρουλάκης προέταξαν την ενότητα, στα πρώτα μηνύματά τους μετά τις εκλογές.
Ο ρόλος των Καμίνη και Θεοδωράκη
Εκτός από την ισχυρή αντιπολίτευση, που θα έχει ως κύριο εκφραστή τον Νίκο Ανδρουλάκη, η Φώφη Γεννηματά θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τις φυγόκεντρες τάσεις και διαθέσεις αυτονομίας που είναι πιθανόν να εκφράσουν οι Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης.
Αμφότεροι θα επιδιώξουν να συγκροτήσουν ισχυρές συνιστώσες που θα απηχούν κεντρώες και μετριοπαθείς θέσεις. Βεβαίως, ζητούμενο και η στάση που διατηρήσουν οι δυνάμεις της Ανανεωτικής Αριστεράς, όπως αυτή η ΔΗΜΑΡ, στο νέο πολιτικό φορέα που διαμορφώνεται.