Επιχειρήσεις

E- food: Υποχρεώνει τους διανομείς να «μετατραπούν» σε freelancers


Σάλο και αντιδράσεις προερχόμενες από εργατικούς φορείς, έχει προκαλέσει η απόφαση της Ε-food, να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των διανομέων της, με τρόπο, μάλιστα, εκβιαστικό. Σε μήνυμα που έστειλε στους εν λόγω απασχολούμενους, τους ζητά να συμμετάσχουν στο  νέο σχήμα συνεργασίας freelancing, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συνεχίσουν την εργασία τους.

Το χαρακτηριστικό μήνυμα που έστειλε η Διοίκηση της εταιρείας στους διανομείς, αναφέρει τα ακόλουθα: «Αγαπητέ, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer.  Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης.

Η e-food βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία, καταφέρνοντας μάλιστα, εν μέσω πανδημίας, να αυξήσει κατακόρυφα τα κέρδη της. Για του λόγου το αληθές, τα κέρδη της πέρυσι αυξήθηκαν κατά 26,7%, στα 21,3 εκατομμύρια ευρώ έναντι των 16,8% εκατ.ευρώ που αποκόμισε το 2019.

Παρά την κερδοφορία και τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, η e-food, αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις που αφορούν τους διανομείς της, προτείνοντας κάτι το οποίο, από όποια πλευρά κι αν το ερμηνεύσει κάποιος, είναι μονόδρομος. Μετατροπή σε freelancer ή τέλος της συνεργασίας...

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις για την ενέργεια της e-food. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει «τη μεθόδευση της εταιρείας eFood να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων της από συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερου επαγγελματία (μπλοκάκι)», ενώ η ΓΣΕΕ επισημαίνει πως «η e-food με πρόσχημα ένα απαράδεκτο σύστημα αξιολόγησης, ξεσκαρτάρει από το δαπανηρό υποτίθεται προσωπικό και σχεδόν εκβιαστικά του αλλάζει τη σύμβαση». 

Συγνώμη, λάθος διατύπωση...

Μετά το ντόρο που ξεσηκώθηκε, η Διοίκηση της εταιρείας εξέδωσε... ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι προέβη σε λανθασμένη διατύπωση στο επίμαχο μήνυμα.

"Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας. To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer).

Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης.

Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες - διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.

Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις