Επιχειρήσεις

ΕΑΔΕ - Νέα πρόταση για το ασφαλιστικό: Δύο τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία


Διαφορετικός υπολογισμός της σύνταξης για την περίπτωση της μεταβίβασης του δικαιώματος ή όχι, μετά θάνατον

Το ποσό της βασικής σύνταξης να προσδιορίζεται βάσει οικονομικών δυνατοτήτων του Ταμείου. Διάκριση μεταξύ μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων στο τομέα της συνταξιοδότησης. Εκσυγχρονισμός του νόμου για την λειτουργία του 2ου  πυλώνα ασφάλισης είναι μεταξύ των άλλων οι προτάσεις για το ασφαλιστικό που κατέθεσε η ΕΑΔΕ στην διάρκεια του συνεδρίου «Blue Money Show» που πραγματοποιείται 22 - 24 Απριλίου στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με την ΕΑΔΕ: η αρχή των 3 πυλώνων ασφάλισης αποτελεί κατ’ αρχήν την βάση της αντιμετώπισης του προβλήματος στο ασφαλιστικό –συνταξιοδοτικό συνδυαζόμενη με ξεκάθαρο προσδιορισμό των ορίων και με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για το κάθε πυλώνα  Η αρχή της αλληλεγγύης των γενεών μέσω της αναδιανομής και η εγγύηση του κράτους στην βασική σύνταξη πρέπει να αποτελούν τις βασικές αρχές του 1ου πυλώνα.

Το επί πλέον ποσό της βασικής σύνταξης θα πρέπει να προσδιορίζεται με βάση τις δυνατότητες του Ταμείου. Η συγκεκριμένη ρήτρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής. Επί πλέον ένας διαφορετικός υπολογισμός της σύνταξης για την περίπτωση της μεταβίβασης του δικαιώματος ή όχι, μετά θάνατον και με βάση την ηλικία του/της συζύγου, εξασφαλίζει δικαιότερη κατανομή των συνταξιοδοτικών παροχών.

Στην περίπτωση των αυτοαπασχολούμενων, οι εισφορές για το Κλάδο Σύνταξης θα πρέπει να καθορίζονται από κατηγορίες ασφάλισης όπου η ένταξη των ασφαλισμένων θα είναι συνδυασμός των ετών στην ασφάλιση (ως ελεύθεροι επαγγελματίες) αλλά και του εισοδήματος, με καθορισμό ανωτάτου πλαφόν ανά κλίματα εισοδήματος, ώστε να αθροίζοντας φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές να εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχει δυνατότητα από το διαθέσιμο εισόδημα κάθε πολίτη, να χρηματοδοτείται ο 2ος και ο 3ος πυλώνας ασφάλισης για το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων.

Απαιτείται εκσυγχρονισμός του νόμου για την λειτουργία του 2ου πυλώνα που αφορά τα Επαγγελματικά Ταμεία – όπου θα συμπεριλαμβάνεται και ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης τόσο στον τομέα της διαχείρισης αποθεματικών από πλευράς ασφαλιστικών εταιρειών όσο και στην παρέμβαση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για την προώθηση ωφελειών από την ίδρυση και την διαρκή ανάπτυξη τους.

Τα Ταμεία Ασφάλισης στο τομέα της συνταξιοδότησης θα μπορούσαν να περιοριστούν στα δύο.  Η διάκριση θα είναι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι. Στόχος θα είναι η σταδιακή μετατροπή των σημερινών Επικουρικών Ταμείων σε Επαγγελματικά σε βάθος 10ετίας και η παράλληλη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τον 3ο πυλώνα χωρίς άμεσα δημοσιονομικό κόστος.

Τα οφέλη των συγκεκριμένων κινήτρων θα αποδίδονται τμηματικά μετά από 5ετή τήρηση των ατομικών συμβολαίων, ώστε να εξασφαλίζεται ο κατ’ ελάχιστον 10ετής Μέσος Ορος ζωής τους, δίνοντας σαφή κατεύθυνση ενίσχυσης της μακροχρόνιας αποταμίευσης και της δημιουργίας ατομικών συνταξιοδοτικών λογαριασμών.

Με όλα τα ανωτέρω θα υπάρξει ενθάρρυνση νέων επαγγελματιών για την είσοδο τους με νόμιμο τρόπο στην αγορά εργασίας με διαμόρφωση συνθηκών ασφαλιστικής συνείδησης που δεν θα στηρίζονται μόνο με εκπτώσεις ασφαλιστικών εισφορών αλλά με την θέσπιση bonus κατά την συνταξιοδότησης τους, αν η είσοδος στην εργασία καταγράφεται πριν από την ηλικία των 30 ετών.

Στο τομέα των εισφορών για τις παροχές υγείας, η ΕΑΔΕ υπογραμμίζει πως δεν πρέπει να υπολογίζονται ως ποσοστό στο εισόδημα (6,95% στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου) αλλά να ορίζονται με συγκεκριμένο ποσό. Αλλωστε η η παροχή είναι συγκεκριμένη και ίδια για όλους τους ασφαλισμένους.

Η ΕΑΔΕ προτείνει να συνεχιστούν οι συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει το 2012 για την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού φορέα στο χώρο των Δημοσίων Νοσοκομείων, που έχουν σταματήσει, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους με πρόσθετο ασφάλιστρο να βελτιώνουν τις συνθήκες νοσηλείας τους.

Το σχέδιο για το ασφαλιστικό  που έχει υποβάλλει στην Βουλή η κυβέρνηση, δεν είναι το τελικό καθώς αναμένεται να προστεθούν διατάξεις μέχρι να ψηφιστεί. Το σχέδιο αυτό είναι αμφίβολο αν θα έχει επιτυχία κατά την λειτουργία καθώς ένα Ταμείο θα χορηγεί τα πάντα, εκτός για των επικουρικών συντάξεων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις