Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να αποφεύγουν «τη βία και τη σκληρή ρητορική», στο νέο γύρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που οργανώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που η Ρωσία ασκεί πιέσεις για να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο της σε αυτήν την περιοχή του Καυκάσου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υποδέχτηκε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν για συνομιλίες με στόχο να τερματιστεί μια αντιπαλότητα που κρατάει εδώ και τρεις δεκαετίες.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι δύο χώρες πολέμησαν δύο φορές για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός ορεινού θύλακα που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, όμως οι περίπου 120.000 κάτοικοί του είναι αρμενικής καταγωγής. Η Αρμενία λέει ότι με την προτεινόμενη ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να παρασχεθούν ειδικά δικαιώματα στους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους. Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεïχούν Μπαϊράμοφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε τον Ιούνιο στο πρακτορείο Reuters, απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι είναι αχρείαστο και ισοδυναμεί με παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.
«Η πραγματική πρόοδος εξαρτάται από τα επόμενα βήματα που θα χρειαστεί να κάνουμε στο εγγύς μέλλον. Προτεραιότητα είναι να σταματήσει η βία και η σκληρή ρητορική ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον για ειρηνευτικές συνομιλίες», είπε ο Μισέλ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, πρόσθεσε: «Ο πληθυσμός εκεί χρειάζεται εγγυήσεις, κυρίως σε ότι αφορά τα δικαιώματα και την ασφάλειά του».
Ο Μισέλ είπε επίσης ότι η ΕΕ προτρέπει το Αζερμπαϊτζάν να συνομιλήσει απευθείας με τους Αρμένιους του Καραμπάχ ώστε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.
Δεν είναι σαφές πώς αντέδρασε ο Αλίεφ σε αυτήν την πρόταση, αφού τόσο ο Αζέρος πρόεδρος όσο και ο Αρμένιος πρωθυπουργός έφυγαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανέφερε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν «στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ» και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν με στόχο «την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων».
Η ντε φάκτο ηγεσία του Ναγκόρνο Καραμπάχ λέει ότι ο θύλακας είναι ανεξάρτητος, όμως δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα.
Εκτός από την ΕΕ, οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία. Η Ρωσία ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι είναι έτοιμη να οργανώσει μια τριμερή συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και θα μπορούσε να ακολουθήσει μια σύνοδος κορυφής στη Μόσχα, για την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας. Αναπόσπαστο μέρος αυτού του συμφώνου θα πρέπει να είναι «οι αξιόπιστες και σαφείς εγγυήσεις για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Καραμπάχ» αλλά και εφαρμογή παλαιότερων συμφωνιών μεταξύ της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.