Πολιτική

Εφοδος ΣΔΟΕ στα γραφεία της Novartis, νέα έρευνα σε βάθος δεκαετίας


Άρση τραπεζικού απορρήτου και άνοιγμα λογαριασμών στελεχών - Τι διέταξε ο Οικονομικός Εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου

Ενώ οι εισαγγελείς διαφθοράς συνεχίζουν τις έρευνες για το σκάνδαλο δωροδοκιών και υπερτιμολογήσεων της Novartis,  κλιμάκιο του ΣΔΟΕ πραγματοποίησε - σύμφωνα με πληροφορίες - νέα έφοδο στα γραφεία της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας στην Αθήνα.

Συνοδευόμενοι από εισαγγελείς, ελεγκτές του ΣΔΟΕ ερεύνησαν φακέλους, ηλεκτρονικά αρχεία και βάσεις δεδομένων. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δέσμευσαν και πήραν μαζί τους υπολογιστές, "στικάκια" και φακέλους με έγγραφα.

Διαβάστε αναλυτικά:  «Σεισμός» από το σκάνδαλο Novartis - Εμπλέκονται και πρώην υπουργοί

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου έχει διατάξει νέα έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από την γνωστή φαρμακοβιομηχανία και υψηλόβαθμα στελέχη της, λίγες μέρες μετά την εντολή έρευνας από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τις καταγγελίες περί χρηματισμού 4.500 γιατρών αλλά και κρατικών λειτουργών ώστε να προωθούν τα φάρμακά της. Η εντολή συνολικού φορολογικού ελέγχου δόθηκε στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση και εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας, διάστημα για το οποίο θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί αφού πολλά από τα στελέχη της εταιρείας βρίσκονται σε διάφορες λίστες μεγαλοκαταθετών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η υπόθεση τέθηκε επί τάπητος και στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ζητήματα διαφθοράς και στόχος είναι να υπάρχει συντονισμός των ενεργειών από τα αρμόδια Υπουργεία ώστε η Δικαιοσύνη να συντελέσει το έργο της άρτια και σε βάθος. 

Στόχος επίσης είναι συγκεκριμένα να εντοπιστούν αν υπάρχουν παλιές δικογραφίες και να εντοπιστούν πορίσματα παλιότερων διοικητικών ερευνών για την υπόθεση της εταιρίας τα οποία δεν κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Να σημειωθεί ότι μία τέτοια έρευνα είχε διαταχθεί το Νοέμβριο του 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Ενώ η αρχική εντολή ήταν να ερευνηθεί το θέμα εντός 90 ημερών υποβλήθηκε τελικά εντός λίγων ημερών πόρισμα μόλις οκτώ σελίδων. Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε το πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό» και έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα. Το πόρισμα αυτό φέρεται να συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2013 αλλά να μην κατέληξε ποτέ στον εισαγγελέα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις