Χρηστικά

Εφορία: Ελεγχοι σε φορολογούμενους με μικρό εισόδημα και μεγάλες δαπάνες


Οι φορολογούμενοι με μεγάλα εισοδήματα είναι εξ ορισμού ύποπτοι για φοροδιαφυγή - και ελέγχονται τουλάχιστον δειγματοληπτικά με διάφοεους τρόπους και διασταυρώσεις στοιχείων. Τώρα όμως στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν εκείνοι που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οχι όλοι συλλήβδην, αλλά εκείνοι που εμφανίζουν δαπάνες πολλαπλάσιες από τα δηλωμένα εισοδήματά τους.

Η εφορία έχει αρχίσει να στέλνει ειδοποιητήρια, καλώντας τους για έλεγχο και για διευκρινίσεις. Εστειλε ήδη σε 800 και θα συνεχίσει να στέλνει μαζικά. Στην πρώτη "φουρνιά" ελέγχων μπήκαν όσοι δήλωσαν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, αλλά έκαναν δαπάνες τριπλάσιες και πάνω.

Από την ΑΑΔΕ διευκρινίζουν ότι οι καλούμενοι για έλεγχο δεν θεωρούνται εξαρχής φοροφυγάδες, καθώς υπάρχει πάντα περιθώρια σφάλματος στα στοιχεία που διασταυρώθηκαν. Στον έλεγχο θα φανεί κατά πόσο είναι σύννομοι και αν συντρέχει λόγος για περαιτέρω διερεύνηση και διασταύρωση στοιχείων.

Η επιλογή των ελεγχόμενων έγινε δειγματοληπτικά., από έναν "σωρό" 3,8 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων  με δηλωμένα ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ και δαπάνες πολύ υψηλότερες. Οσον αφορά τις δαπάνες, διασταυρώθηκαν στοιχεία:

    - Πληρωμών μέσω πάσης φύσεως καρτών
   - Τραπεζικών λογαριασμών με αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους
   - Πληρωμών δόσεων δανείων από καταναλωτικά και στεγαστικά έως πιστωτικές κάρτες
    - Δαπανών λιανικής σε κάθε είδους καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ
   -  Δαπανών για αγορά περιουσιακών στοιχείων από ακίνητα και αυτοκίνητα έως σκάφη αναψυχής
   -  Εξόδων νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
   -  Διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία

   -Δαπανών για φως, νερό, τηλέφωνο εφόσον υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ.

Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που διασταυρώθηκαν αφορούν:

  •     2.413.645 ΑΦΜ με εισόδημα έως 5.000 ευρώ και
  •     1.343.890 φορολογούμενους που δήλωσαν εισοδήματα 5.000-10.000 ευρώ.

Από τη διασταύρωση σε πρώτη φάση προέκυψαν 440.000 φορολογούμενοι με αξιοσημείωτες διαφορές. Μετά από πρόσθετες διασταυρώσεις προέκυψαν 20.000 ΑΦΜ με τεράστιες διαφορές ακόμα και 200.000- 300.000 ευρώ μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και δαπανών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα