ΕΥΖην

Είσαι καλός ακροατής; Αν όχι, μπορείς να γίνεις!


 Αναμφισβήτητα, το να είσαι καλός ακροατής μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να φέρει στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή σου. Και δεν πρόκειται για «κληρονομικό χάρισμα», είναι μία δεξιότητα που όλοι μας μπορούμε να αναπτύξουμε με λίγη προσπάθεια, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της αφορά το να είμαστε πραγματικά παρόντες και να έχουμε επίγνωση του εαυτού μας την ώρα που μας μιλάει κάποιος.

Από την Αννίτα Νιάκα

Όσο αφορά την επαγγελματική ζωή, εάν αφιερώσεις λίγο χρόνο για να ακούσεις πραγματικά τι έχουν να πουν οι άλλοι –και ειδικά ο εργοδότης σου, οι υπάλληλοί σου ή οι πελάτες σου, των οποίων η γνώμη είναι ανεκτίμητη – θα λάβεις απίστευτα εφόδια και θα δεις τη δουλειά σου να «ανθίζει», ενώ ταυτόχρονα θα χτίσεις πιο ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με το περιβάλλον σου.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να προσέξεις το εξής: Μην κρίνεις, απλώς άκου.

Ακολουθούν πέντε σημεία εξάσκησης για να γίνεις ένας αποτελεσματικός «ενεργητικός ακροατής»: 

1. «Άνοιξε» τη γλώσσα του σώματός σου

Η γλώσσα του σώματός σου μαρτυρά εάν έχεις ενδιαφέρον ή όχι σε μία συζήτηση. Όταν ακούς ενεργά κάποιον, γείρε ελαφρώς προς τα εμπρός και κράτα συχνή επαφή με τα μάτια. Ένα απλό χαμόγελο και ένα νεύμα περιστασιακά θα δώσουν το μήνυμα ότι ενδιαφέρεσαι και συμμετέχεις.
Σε περιστάσεις όπου αισθάνεσαι λίγο άβολα –παρατηρείται συχνά σε εκδηλώσεις δικτύωσης- ίσως έχεις την τάση να σταυρώνεις τα χέρια σου, να τα βάζεις στις τσέπες σου ή να επιδεικνύεις άλλων ειδών νευρική συμπεριφορά. Τέτοιες «κλειστές» κινήσεις ή στάσεις δίνουν την αίσθηση φυσικού εμποδίου και αποθαρρύνουν τους άλλους να σε προσεγγίσουν.

2. Μείνε παρών

Εάν βρίσκεσαι σε κάποιο πολυσύχναστο σημείο, κράτα την προσοχή σου περισσότερο στο άτομο με το οποίο συνομιλείς και λιγότερο στο τι συμβαίνει γύρω σου. Αντίστοιχα, όταν μιλάς με στο τηλέφωνο, γύρνα την πλάτη σου στον υπολογιστή και δώσε στον συνομιλητή σου την πλήρη προσοχή σου. Όταν σου αποσπά την προσοχή το περιβάλλον, η τεχνολογία ή οτιδήποτε, κάνει τους άλλους να αισθάνονται ότι τα λεγόμενά τους –και άρα αυτοί- δεν είναι σημαντικά για εσένα. 

3. Αντιστάσου στον πειρασμό να διακόψεις

Μπορεί να είναι δελεαστικό το να ολοκληρώσεις τη φράση του άλλου, είτε για να δείξεις ότι συμμερίζεσαι το μήνυμά του, είτε για να πάρεις το λόγο εσύ, αλλά είναι αγενές. Πόσο μάλλον το να τον διακόψεις πριν ολοκληρώσει τη σκέψη του, για να πεις κάτι άλλο. Η καλή ακρόαση χτίζει εμπιστοσύνη. Εάν διακόπτεις κάποιον ακόμα και με καλή πρόθεση, αρνείσαι στον ομιλητή την ευκαιρία να εκφράσει πλήρως τις σκέψεις, τις απόψεις ή τα συναισθήματά του.
Προκειμένου, λοιπόν, να εξασφαλίσεις ότι δεν θα διακόπτεις, πάντα άφησε μία παύση λίγων δευτερολέπτων πριν απαντήσεις. Αυτό θα κάνει και τους άλλους να περιμένουν με μεγαλύτερη προσοχή την απάντησή σου.

4.Κάνε ερωτήσεις

Οι δύο πιο δυνατές λέξεις σε μία συζήτηση είναι «πείτε μου»  ή «πες μου». Ο συνομιλητής σου θα «ζωντανέψει» εάν του απευθύνεις σχετικές ερωτήσεις και ακούσεις προσεκτικά τις απαντήσεις. Εάν δώσεις ενεργό ενδιαφέρον στον άλλο, θα κάνει το ίδιο και αυτός.
Οι ανοιχτές ερωτήσεις παρέχουν την καλύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους να αναπτύξουν ένα συγκεκριμένο θέμα και θα κάνουν τη συζήτηση να ρέει ομαλά. Σε περίπτωση που δεν καταλαβαίνεις τι θέλει να πει κάποιος, ζήτα διευκρινίσεις ή συγκεκριμένα παραδείγματα.

5. Εξασκήσου στην ενσυναισθητική ακρόαση

Άκουγε όχι μόνο με τα αυτιά σου, αλλά και με τα μάτια σου, το σώμα σου και την καρδιά σου. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείς με τον συνομιλητή σου, αλλά φαντάσου πως αυτός ή αυτή αισθάνεται. Παρατηρώντας το βλέμμα, τις κινήσεις, τη στάση, τα κενά και το που δίνει έμφαση, προσπάθησε να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου, προκειμένου να καταλάβεις την ουσία της άποψής του.

Δυστυχώς, στην πολυάσχολη καθημερινότητα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούνε για να κατανοήσουν και να αποκριθούν, ακούνε για να απαντήσουν. Μην εστιάζεις στο τι θα πεις μετά. Αποσπά την προσοχή και εμποδίζει τη σωστή συνομιλία. Εστίασε την προσοχή σου σε ότι λέει ο συνομιλητής σου. Και όταν θα έχεις απορροφήσει πραγματικά αυτό που έχει πει ο άλλος, τότε θα είσαι και εσύ πραγματικά σε θέση να ανταποκριθείς ή να διαμορφώσεις και να αναπτύξεις τη δική σου άποψη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις