Πολιτική

«Εκατοντάδες εκατομμύρια» δολάρια αγόρασε η Τράπεζα του Ισραήλ


 «Εκατοντάδες εκατομμύρια» δολάρια αγόρασε η Τράπεζα του Ισραήλ σήμερα, καθώς το σέκελ συνέχισε να ενισχύεται για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που επικαλείται το Reuters.

Dealer ισραηλινής τράπεζας γνωστοποίησε ότι η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αγοράζει σε μία ισοτιμία διολαρίου – σέκελ γύρω στο 3,84. Η ισοτιμία, που σύντομα ανήλθε στο 3,85, είχε εξασθενήσει στο 3,90 στις 27 Ιουνίου με το βρετανικό δημοψήφισμα.

Η κίνηση έγινε μετά από ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας TheMarker, ότι η πολιτική παρεμβάσεων της Τράπεζας βρέθηκε στο στόχαστρο του οικονομικού συμβούλου του Ισραηλινού πρωθυπουργού ως ανεπαρκώς εκτελούμενη. Ο τελευταίος φέρεται να είπε ότι η παρέμβαση ισοδυναμούσε με προστατευτική ταρίφα, η οποία αυξάνει τις τιμές για τους καταναλωτές, αποτρέποντας τον ανταγωνισμό στις εισαγωγές. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε, ότι οι εξαγωγείς πλήττονται από την άνοδο του σέκελ και ότι είναι σε θέση να απορροφήσουν μία ανατίμηση του νομίσματος κατά 10%.

Η Τράπεζα του Ισραήλ αγοράζει δολάρια από το 2008, έχοντας αυξήσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της κατά περίπου 70 δισ. δολάρια σε 96,5 δισ. δολάρια. Η πολιτική της στοχεύει να προστατεύσει τις εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν περίπου το 31% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

«Η θέση της Τράπεζας του Ισραήλ δεν έχει μεταβληθεί. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικοί κλάδοι του Ισραήλ δε μπορούν να αγνοηθούν, ειδικά δεδομένης της σημασίας τους για την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα στη χώρα» ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα σήμερά, προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις πολιτικής λαμβάνονται από την τετραμελή Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής».

Ο προαναφερόμενος dealer δήλωσε ότι ίσως η Τράπεζα του Ισραήλ να παρενέβη για να αμβλύνει την ανησυχία της αγοράς σχετικά με μία αλλαγή πολιτικής.

Την προηγούμενη εβδομάδα η διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Karnit Flug, είχε δηλώσει ότι η παρέμβαση είναι «αναπόσπαστο κομμάτι της νομισματικής πολιτικής» της, δεδομένου ότι έχει αποτρέψει περαιτέρω ανατίμηση του σέκελ. Η ίδια παρατήρησε ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες υιοθετούν πολύ διευκολυντικές πολιτικές, που στοχεύουν σε αποδυνάμωση των νομισμάτων τους. «Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση της κερδοφορίας πολλών επιχειρήσεων στο Ισραήλ, σε βαθμό που να μην τους επιτρέψει να επιβιώσουν αυτή την περίοδο» επεσήμανε.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις