Ελλάδα

Εκδήλωση Ινστιτούτου ΕΝΑ: Η κρίση του κομματικού συστήματος και η προοπτική της Αριστεράς


Mε αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου Κρίση, κομματικό σύστημα, Αριστερά. Κριτικά σημειώματα (εκδόσεις ΕΝΑ, 2024) του Κώστα Ελευθερίου, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Η κρίση του κομματικού συστήματος και η προοπτική της Αριστεράς», αύριο Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, στις 19:00, στο Αthens Book Space του Δήμου Αθηναίων (Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, Αθήνα).

Συμμετέχουν:

  • Βάλια Αρανίτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
  • Γιάννης Δραγασάκης, πρώην Υπουργός & Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
  • Αντώνης Καρακούσης, Δημοσιογράφος
  • Χρύσανθος Τάσσης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής ΔΠΘ

Συντονίζει ο Νίκος Ερηνάκης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστημονικός Διευθυντής ΕΝΑ
Παρεμβαίνει ο συγγραφέας του βιβλίου
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τα σαράντα άρθρα και συνεντεύξεις που συγκεντρώνονται στον παρόντα τόμο επιχειρούν να υπηρετήσουν την ιδέα μιας κριτικής πολιτικής επιστήμης, έχοντας ως βάση αναφοράς τη βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση που επικράτησε στην Ελλάδα, η οποία έχει ξεκάθαρες απολήξεις και στη σημερινή περίοδο. Είναι κείμενα γραμμένα από το 2011 έως το 2023 που είχαν ως σκοπό αφενός την ανάλυση γεγονότων και φαινομένων συνδεδεμένων με την πολιτική συγκυρία και αφετέρου κοινωνικοπολιτικών τάσεων με έναν περισσότερο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και επιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αποτυπώνουν τη θεωρητική εξέλιξη μιας προβληματικής γύρω από το ελληνικό κομματικό σύστημα και την Αριστερά εντός της περιόδου της κρίσης, που καθορίζεται φυσικά από τις κανονιστικές προτεραιότητες του γράφοντα. Την ίδια στιγμή, συνιστούν και την καταγραφή ενός πολιτικοεπιστημονικού προβληματισμού, που, πέρα από τη διατύπωση άποψης, είχε ως βασική επιδίωξη την κατανόηση μιας περιόδου ανασφάλειας, κοινωνικοπολιτικής ρευστότητας, υψηλών προσδοκιών και μεγάλων ματαιώσεων.

Ο Κώστας Ελευθερίου είναι επίκουρος καθηγητής πολιτικής και ιστορικής κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Συνεργάζεται με το Ιστορικό Αρχείο Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και είναι συντονιστής του Κύκλου Πολιτικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις