Οικονομία

Θαύμα! Μείωση ανεργίας στα... χαρτιά της ΕΛΣΤΑΤ


Ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε φέτος στο 16,7%, έναντι 16,9% που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2019

Ένα νέο απίστευτο «θαύμα» κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς διαπίστωσε πως στο β’ τρίμηνο του 2020, στην «καρδιά» της πανδημίας, η ανεργία μειώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρότι αναγνωρίζει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας επηρέασαν το σύνολο των κλάδων της οικονομίας.

Πρόκειται για το τρίμηνο από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, που οι περισσότερες επιχειρήσεις ήταν κλειστές και κατέγραψαν απώλεια τζίρου άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που επίσης ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά και γενικά η χώρα ήταν σε καραντίνα, αλλά με τη μέθοδο μέτρησης που χρησιμοποιεί, διαπίστωσε πως η ανεργία μειώθηκε.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 768.276 άτομα και το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 16,7%, έναντι 16,2% του προηγούμενου τριμήνου και 16,9% του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 3,1%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 4,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Επίσης, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.844.034 άτομα. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 0,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η ΕΛΣΤΑΤ διευκρινίζει ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη- Μέλη, λόγω της πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού (COVID-19), τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Οι οικονομικά μη ενεργοί κάτω των 75 ετών, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.289.155 άτομα. Το ποσοστό των μη ενεργών μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 3,4% σε σχέση με αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Μέρος αυτής της αύξησης προέρχεται από τη ροή ανέργων προς τους οικονομικά μη ενεργούς καθώς, σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο δεν εργάζεται, δεν αναζητά ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

Η ΕΛΣΤΑΤ δικαιολογείται για τα στοιχεία που ανακοίνωσε, υποστηρίζοντας ότι, η αγορά εργασίας κατά το Β’ τρίμηνο του 2020 επηρεάστηκε από τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα μέτρα ξεκίνησαν την ενδέκατη (11η) εβδομάδα του Α’ τριμήνου, κατά την οποία ανεστάλη η λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης ενώ τις επόμενες εβδομάδες ανεστάλη η λειτουργία επιχειρήσεων και σε άλλους τομείς της οικονομίας, κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών, και περιορίστηκαν οι μετακινήσεις του πληθυσμού.

Τα εν λόγω μέτρα συνεχίστηκαν και κατά το μεγαλύτερο μέρος του Β’ τριμήνου και επηρέασαν, σε μεγάλο βαθμό, πέρα από την κανονική λειτουργία της αγοράς και τον τρόπο συλλογής των στοιχείων της παρούσας έρευνας.

Ισχυρίζεται ακόμη, ότι "λόγω των μη τυπικών συνθηκών υπό τις οποίες διενεργήθηκε η συλλογή της πλειονότητας των πρωτογενών δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για το παρόν δελτίο τύπου και της ενδεχόμενης μεταβολής του ποσοστού απόκρισης των ερευνώμενων και του βαθμού στον οποίο αυτή οφείλεται σε αυτές τις μη τυπικές συνθήκες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή διενεργεί μεθοδολογικούς ελέγχους διερεύνησης συμβατότητας των εναλλακτικών πρακτικών συλλογής στοιχείων τα αποτελέσματα των οποίων ενδέχεται να δημοσιεύσει εκτάκτως, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο".

Αναφέρει ακόμη, ότι η επίδραση της πανδημίας στην αγορά εργασίας εμφανίζεται πιο έντονη το Β’ τρίμηνο 2020 και εντοπίζεται κυρίως:

  • Αύξηση των απουσιών από την εργασία, 
  • Μείωση των ωρών εργασίας σε σχέση με τα προηγούμενο τρίμηνα, 
  • Αύξηση της εργασίας από το σπίτι, 
  • Περιορισμός των ατόμων που δεν εργάζονται, αναζητούσαν εργασία και δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν.

Η στρέβλωση προκύπτει επειδή κατά την έρευνα εργατικού δυναμικού, ο άνεργος που ερωτάται εάν είναι διατεθειμένος να εργαστεί αν προκύψει άμεσα θέση απασχόλησης, απαντούσε φυσιολογικά "όχι", αφού ήταν τα πάντα κλειστά και ο ερωτώμενος καταγραφόταν όχι ως άνεργος, αλλά ως οικονομικά μη ενεργός.

Ωστόσο, τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων, όταν με τη λαίλαπα που πλήττει την οικονομία και την αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων, η ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφει μείωση της ανεργίας.

anergia_elstat

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα