Αγορές

Εξανεμίζονται τα κέρδη στο χρηματιστήριο


Το πενθήμερο μίνι ράλι φαίνεται ότι ολοκληρώνεται στο ΧΑ, καθώς οι βραχυχρόνιοι παίκτες παίρνουν τα κέρδη τους και αποχωρούν, προκαλώντας πιέσεις σε μετοχές και δείκτες που αλλάζουν κατεύθυνση. Σε τροχιά διολίσθησης κινούνται μετά τις 14:00 όλοι οι βασικοί δείκτες και τα μεγάλα πρωϊνά κέρδη ψαλιδίζονται.

Η εικόνα της αγοράς επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής τις εκτιμήσεις ότι τα  υψηλά 12μήνου στις 825-830 μονάδες θα αποδειχθούν ισχυρή αντίσταση, όπου θα ανακοπεί -ή ενδεχομένως θα ολοκληρωθεί-  ο ανοδικός κύκλος των τελευταίων ημερών.

Καταλύτης οι ανησυχίες που προκαλούν η νέα έξαρση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στις επιχειρήσεις, η χρηματιστηριακή αγορά ποντάρει σε "καλύτερες μέρες".

 Πάντως το στοίχημα παραμένει ανοιχτό και η δυναμική της αγοράς θα δοκιμαστεί τις επόμενες μέρες. Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί. Παράμετρο καθοριστικής σημασίας θεωρούν τη στάση ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων, που διοχέτευσαν τις προηγούμενες μέρες φρέσκο χρήμα στο ΧΑ - κυρίως - σε τραπεζικές μετοχές, ανεβάζοντας το χρηματιστηριακό "θερμόμετρο".

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές τις επόμενες μέρες. Σήμερα παρατηρείται σταδιακή μεταστροφή και οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες που σημείωναν νωρίτερα  αξιόλογα κέρδη (DAX +1%, FTSE 100 +1,3%) κινούνται τώρα αρκετά χαμηλότερα, διατηρώντας οριακά θετικό πρόσημο.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ το ζητούμενο τώρα είναι να παραμείνει ο ΓΔ κοντά στις 825-830 μονάδες και να αποφευχθεί  καθοδικό "γύρισμα' που μπορεί να δημιουργήσει δυναμική αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης.

Από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση και έγραψαν υψηλά ημέρας λίγο μετά τις 11:00. Στη συνέχεια κινούνται σε τροχιά αργής διολίσθησης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +1,30% στις 827,68 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 824,5 μονάδες με κέρδη μόλις 0,16%. Σε 0,15% έχουν περιοριστεί τα κέρδη του FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που βρίσκεται στις 1.968,6 μονάδες .
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με άλμα +4,18%. Τώρα κερδίζει 0,35% στις 5316,5 μονάδες.

Προηγείται η Πειραιώς, που σημειώνει άνοδο 4%. Ακολουθούν Εθνική +2%, Attica Bank +1,2%, Alpha +1%. Στο κόκκινο Eurobank +1,7%, -1,8% και Τρ. Ελλάδος -1%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +1,3%, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ +1%, Coca-Cola +0,5%, ΟΛΠ +0,3%.

Στον αντίποδα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,5%, Aegean, Lamda και Σαράντης -1,1%, ΔΕΗ -0,5%.

 Στα mid caps Intercontinental +2,5%, Elton +1,5%, Αβαξ και Πλαστικά Θράκης +1%, Intracom +1%. Στο κόκκινο Ολυμπιακή Τεχνική -2,3%, Profile -1%, Cenergy -0,8%.
 

Διαβάστε επίσης