Αγορές

Συνεχίζεται το ράλι των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ


Κόντρα στις ανησυχίες που προκαλούν η νέα έξαρση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στις επιχειρήσεις, η χρηματιστηριακή αγορά ποντάρει σε "καλύτερες μέρες".

Συνεχίζεται για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση το ράλι των τραπεζικών μετοχών, που δίνουν κατεύθυνση στο ΧΑ και οδηγούν τους βασικούς δείκτες στα υψηλά 12μήνου, στα προ κορονοϊού επίπεδα του περυσινού Μαρτίου.

Με εντυπωσιακό τζίρο (29 εκατ. ευρώ πριν συμπληρωθεί μιάμιση ώρα συναλλαγών), ο τραπεζικός δείκτης πήγε +4,18%, ενώ ο ΓΔ ΄"έπιασε" το υψηλό έτους, "γράφοντας +1,30% στις 827,68 μονάδες.

 Οι ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών μπορεί να ανακόψουν στη συνέχεια την ανοδική κίνηση, ψαλιδίζοντας τα  ημερήσια κέρδη. Ομως η συνολική εικόνα στο ταμπλό ενισχύει την εκτίμηση ότι η αγορά έχει αποκτήσει δυναμική και έχει πλέον τη δυνατότητα να υπερβεί κρίσιμες αντιστάσεις και ψυχολογικά όρια.

Καθοριστική παράμετρος θα είναι η στάση ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων, που διοχέτευσαν τις προηγούμενες μέρες φρέσκο χρήμα στο ΧΑ - κυρίως - σε τραπεζικές μετοχές, ανεβάζοντας το "θερμόμετρο" στην αγορά.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές τις επόμενες μέρες. Σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ανοδικά DAX +0,8%, FTSE 100 +1,2%).

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ο πήχυς για τον ΓΔ παραμένει στις 825-830 μονάδες, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν ισχυρό "ανάχωμα" σε ενδεχόμενη απόπειρα περαιτέρω ανάκαμψης.

Από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτεςπήραν ανοδική κατεύθυνση και έγραψαν υψηλά ημέρας λίγο μετά τις 11:00. Στη συνέχεια κινούνται σε τροχιά ργής διολίσθησης.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αυτή την ώρα στις 824,5 μονάδες με κέρδη 0,90%. Κατά 1,10% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.983,4 μονάδες .

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +4,18% και τώρα κερδίζει 3% στις 530,3 μονάδες. Τη σκυτάλη έχει πάρει σήμερα η Πειραιώς, που σημειώνει άνοδο 6,5%. Ακολουθούν Εθνική +4,3%, Alpha +2,7%, Eurobank +1,7%, Attica Bank +1,2%.  Στο κόκκινο η Τρ. Ελλάδος (-1%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +3,2%,  Φουρλής +1,8%, Motor Oil +1,6%, ΟΠΑΠ +1,5%, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ +1,3%.

Στον αντίποδα Aegean -2,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,9%, Σαράντης -1%, ΔΕΗ -0,8%.

 Στα mid caps ΕΥΑΘ και Elton +1,8%, Αβαξ +1,5%, Intracom +1%. Στο κόκκινο Ολυμπιακή Τεχνική -2,1%, Profile -0,8%, Cenergy -0,6%.

Διαβάστε επίσης