Πολιτική

Εξατομικευμένη θεραπεία: Αποτελεσματικότερη για τους ασθενείς οικονομικότερη για τα συστήματα υγείας


Η εξατομικευμένες θεραπείες στην Ογκολογία στοχεύουν στις γονιδιακές διαταραχές που δημιουργούν με τη σειρά τους καρκινικά κύτταρα, επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ κ. Μιχάλης Καραμούζης στην ομιλία του στο Συνέδριο “Εξατομικευμένη Θεραπεία”, το οποίο διοργανώνεται για 3η χρονιά από τo Health Daily και τη Boussias Communications. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι βιοχημικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τα καρκινικά κύτταρα αξιολογούνται στη διαδικασία της καρκινογένεσης με τη βοήθεια τωνgenomics και metabolomics. «Στην πράξη τα μοριακά στοχευμένα φάρμακα δεν αποζημιώνονται σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα η πρόσβαση και αποζημίωση αυτών των καινοτόμων θεραπειών είναι δύσκολη» τόνισε ο κ. Καραμούζης.

Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινική Ογκολογία προσπαθεί να οργανώσει ομαδοποίηση τύπων ασθενών με βάση την εξατομικευμένη Ιατρική για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ογκολογικών τους διαταραχών, σε κάθε σύστημα υγείας στις χώρες της Ευρώπης

Αναφερόμενη στον τομέα της εξατομικευμένης θεραπείας η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και Αικατερίνη Χατζάκη ανακοίνωσε ότι στο Πανεπιστήμιο Θράκης ερευνούνται οι αλλαγές στο DNA.Όπως είπε, με τις αλλαγές στο ανθρώπινο γονιδίωμα ασχολείται η επιστήμη της Επιγενετικής.

Ενώ, ο αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και Δ/ντής Εργαστηρίου κ. Αθανάσιος Βοζίκης, ανέφερε ότι «Το εργαστήριό μας ανήκει το Genomic Medicine Alliance, το οποίο ασχολείται με Ευρωπαϊκά μοντέλα τιμολόγησης και αποζημίωσης εξατομικευμένων θεραπειών». Όπως είπε ο καθηγητής, απαιτείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική αποζημίωσης των εξειδικευμένων ιατρικών τεστ στην Ευρώπη. Το κόστος επωμίζονται οι φαρμακευτικές εταιρείες, τα ασφαλιστικά ταμεία και σε κάποιες χώρες ακόμα και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Τις δυσκολίες στη χάραξη πολιτικής για την Εξειδικευμένη Ιατρική επεσήμανε ο αναπληρωτής Δ/ντής Έρευνας και Καινοτομίας της Κομισιόν κ. Elmar Nimmesgern λέγοντας ότι αυτές αντιμετωπίζονται από ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η βασική χρηματοδότηση των χωρών-μελών της ΕΕ στηρίζεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020. 

Στόχος της Επιτροπής όπως είπε,  είναι η Ευρώπη να κατακτήσει την ηγετική θέση στην Έρευνα & Ανάπτυξη των Εξατομικευμένης θεραπείας, επιδιώκοντας τη συνεργασία ερευνητών ανά την Ευρώπη. Για αυτό το σκοπό έχει δημιουργηθεί ειδική κοινοπραξία (consortium) υπό την αιγίδα της Κομισιόν.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις